«Marker har mistet begge naboene sine, men er ønsket inn i den nye storkommunen»

VELKOMMEN: Ordfører Kjersti Nythe Nilsen trår vannet, men Marker ønskes inn i Indre Østfold kommune.

VELKOMMEN: Ordfører Kjersti Nythe Nilsen trår vannet, men Marker ønskes inn i Indre Østfold kommune.

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LederNesten halvparten av lokalpolitikerne i kommuner som ikke slår seg sammen fra 2020, mener at deres kommune bør gjøre det i overskuelig framtid. Det kommer fram av en undersøkelse Kommunal Rapport har gjort. Hva Markers politikere i dag tenker og mener vet vi ikke og det forteller heller ikke undersøkelsen noe om. Men det er et faktum at flertallet for å bli stående utenfor den nye storkommunen ble sikret med Sp og Ap's stemmer. Men det var sterk diskusjon internt i Ap, og det vil forundre oss om det ikke er det fortsatt.

De endringene som kommunereformen bringer med seg endrer også hverdagen for Marker kommune. To av naboene går i hver sin retning. Lille Rømskog slås sammen med Aurskog-Høland og Aremark orienterer seg mot Halden. Det innebærer blant annet at Marker mister både inntekter og oppgaver de har fått fra sine nærmeste naboer. Det er også en kjensgjerning at Marker kommune har regionens største andel av eldre innbyggere og at innbyggertallet står stille eller går tilbake.

Prosjektrådmann Georg Smedhus i Indre Østfold kommune (Hobøl, Spydeberg, Askim, Eidsberg og Trøgstad) sa meget tydelig på et informasjonsmøte at Marker kommune er ønsket inn i den nye storkommunen, og at det hadde styrket både storkommunen og Marker. Den samme holdningen har flere sentrale politikere i den nye kommunen. Marker er den kommunen i regionen som trolig har størst turistpotensial, og det er liten tvil om at den nye storkommunen ville hatt økonomiske muskler til å utvikle turisme og annen næring i grensekommunen Marker. Og Marker hører naturlig hjemme hos de andre E18-kommunene.

Stortingsflertallet ønsker at kommunereformen skal fortsette. Det er et ønske også hos mange sentralt i Ap. Men at Marker skal endre sin posisjon nå ett år før kommunesammenslåingen blir et faktum er lite realistisk og innlemming i den nye storkommunen må uansett komme som et initiativ fra Marker.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags