I gjennomsnitt handlet hver nordmann 7,2 liter alkohol på Vinmonopolet i første halvår.

Mellom januar og juni i år har det til sammen blitt solgt 5,9 millioner liter alkohol i Vinmonopolets filialer i hovedstaden. I Akershus ble det i samme periode solgt 4,7 millioner liter. Like bak følger Hordaland med 3,8 millioner liter og Rogaland med 3,3 millioner liter.

Helt i bunnen av samme liste ligger Finnmark – med litt over 500.000 liter solgt. Likevel har innbyggerne i Finnmark i snitt handlet 8,3 liter hver på Vinmonopolet så langt i år. Det er nest mest per innbygger av alle de 18 fylkene i landet.

Per innbygger har det blitt solgt minst i Østfold – hvor hver innbygger i snitt har handlet kun 4,3 liter. Hovedårsaken til det er betydelig grensehandel i Sverige. Østfold har klart lavest omsetning per innbygger innen kjøp av mat og drikke, ifølge ferske tall fra Virke.

Nedgang i alkoholsalget

I første halvår i år har Vinmonopolet totalt solgt 38,2 millioner liter alkohol på landsbasis – 1,3 prosent mindre enn i samme periode i fjor. Rekordvarmen i fjor trekkes fram som hovedårsak til nedgangen.

– Lokal handel virker å profittere på godvær fordi dette innebærer redusert grensehandel i perioden godværet varer. Dette poenget understrekes av at de tre fylkene som har vekst i første halvår, er Nordland, Troms og Finnmark – de tre fylkene som ikke var berørt av hetebølgen i fjor, sier pressekontakt Hege-Lill Hagen Asp i Vinmonopolet.

Årets sommer har hittil bydd på mye nedbør i store deler av landet, og dette reflekteres i salgstallene. Salg av rødvin og brennevin har gått opp, mens hvitvin og rosévin har gått ned – de to siste selges det som regel mest av i godvær.

– Imidlertid kan bobler sies å være årets trend så langt. Både øl, musserende og sider har salgsvekst så langt og fremstår dermed som kategorier som er mindre påvirket av vær og varme enn rødt, hvitt og rosé, sier Asp videre.

Rødvin er nordmenns favoritt

Det totale alkoholsalget på polet gikk ned 6,6 prosent i juni i år sammenlignet med juni i fjor. Asp understreker at det var én fredag mindre i juni i år enn det var i fjor. Typiske salgstall for en fredag i juni er 550.000 liter.

I år falt pinsen i juni. I fjor var den i mai. Det gjør det vanskelig å sammenligne tallene, ifølge Asp.

Rødvin er fremdeles Vinmonopolets soleklare mest solgte varekategori og sto for nesten halvparten av det totale salget i fjor. I 2018 kjøpte nordmenn til sammen 38,7 millioner liter rødvin. Spesielt spansk og fransk rødvin er blant favorittene for folk flest.