Lucy på åtte år snakket sikkert for hele fjerde trinn på Marker skole da hun skulle beskrive onsdagens temadag ved Vestgårdstua.
For visst var det moro og litt spennende å lære om sopp og planter i skogen, om matlaging og brødbaking på godt, gammelt vis, tradisjonelt håndarbeid og håndverk, og gamle leker.
LES OGSÅ: Skolen scoret elendig på arbeidsmiljø og trivsel – nå er den best i klassen
Nå kan bygdas fjerdeklassinger bli sopp-detektiver, og de vet mer om hvordan man baker brød og lager grønnsakssuppe på gamlemåten.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Elevene fikk også høre om historien til Vestgårdstua. Og det var definitivt stas å klappe de to kalvene fra gården Sandtorp øvre som hadde fått bli med ut på tur for aller første gang, etter at de kom til verden så sent som i august i år.
Godt og varmt vær var det også, så det passet fint med både aktiviteter, lunsjpause og fellesmåltid i det fri.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Flere foreninger og kommunen hadde gått sammen om den spesielle skoledagen for de 35 fjerdeklassingene. Hensikten var å knytte barna tettere til bygda og historien og tradisjonene der.
Dagen startet med at elevene la i vei til fots fra skolen i Ørje og opp til området ved Nordre fort hvor den historiske bygningen fra 1700-tallet ligger.
Der ble de delt inn i grupper og rullerte mellom fire poster.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Hilde Diesen fra relativt nystartede Indre Østfold sopp- og nyttevekstforening fortalte elevene hvor mye godt og spiselig du kan finne i skogen. Det gjelder bare å være litt detektiv og lete opp skattene; noen typer sopp er gode matsopper, mens andre er svært giftige.
– Det er kjempeviktig for ungene å lære om skog og vann og ressursene som finnes der, sier Hilde Diesen.
– Dere kan greie dere helt fint uten å gå i butikken, ved å sanke sopp og bær og drive litt jakt og fiske, slo hun fast.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Inne i Vestgårdstua luktet det gamle dager. Med fyr på grua og glødende bakeovn viste bygdekvinnene hvordan brød og grønnsakssuppe ble til på oldefar og oldemors tid. Elevene fikk også prøve seg på å lage grønnsakssuppe og scones selv.
Dagen ble avsluttet med fellesmåltid – før elevene gikk tilbake til skolen, gode og mette både på hjemmebakt brød, suppe og lærdom.