Begge har bakgrunn fra Forsvaret, og der har de mange å spille på lag med for å få gitt hjelp til de trengende. Sammen med veteraner og andre frivillige, har de engasjert seg i organisasjonen, Veteran Aid Ukraine.

Smaalenene Avis var på plass ved Bratvedt gård i Trøgstad de siste timene før avreisen i romjula. Der var det innsamlet alt fra varme ullklær, marsjstøvler, stormkjøkken, sjokolade, nødaggregater med mer.

Ved hjelp av egen – og organisasjonen sin Facebookside, har de nådd frem til mange. Lars-Kristian sin siste oppdatering den 27.12, lød som følger:

«I morgen setter 300 par tykke ullsokker, 130 ulluer, 30 kilo Freia sjokolade, 50 par superundertøy, 15 par feltstøvler, to aggregater, barneklær, uniformer osv kursen mot både soldater og sivile i Ukraina. Tusen takk til kolleger, venner og familie som har donert penger og ting. Håpet er at dette skal gi det ukrainske folket et lite lyspunkt og kan hjelpe de i sin tapre kamp. Det blir flere forsendelser senere, så har du lyst til å støtte; Vipps enten til meg på 91746553 eller direkte til Veteran Aid Ukraine.»

I det Smaalenene Avis ankommer gården, er det stor aktivitet der. Flere biler er fylt opp med alksens utstyr som skal fraktes til Ukrainia i løpet av de kommende dagene.

Treffer hele landet

Jens-Ole innleder med å fortelle; - Vi er en gjeng med veteraner fra Forsvaret som har tjenestegjort mye utenfor Norge. Vennskap og kontakter er skapt igjennom mange år. Vi har også våre viktige kontakter i Forsvaret i Ukraina, som forteller oss hvor behovet er størst, og for hva, blir forklart. De er alle takknemlige for at de kan kommunisere kryptert på internett.

Primus motor for denne organisasjonen er Daniel Viksund. Daniel bor i Bergen, men har fått belyst hjelp og støtten vi gir, i hele landet. Og det i alt fra riksdekkende tv-sendinger, lokalaviser og sosiale medier. Mens vi snakker om solen, så skinner den. Daniel ankommer Trøgstad etter hvert. – Ikke så enkelt å finne frem i Trøgstad, blir det hevdet.


Næringsliv og lokalbefolkning bidrar

Mens herrene beskuer hva trøgstadbrødrene har samlet inn av utstyr, skyter herrene fra Lofoten, Aleksander Burns og Steinar Angell, inn; - Vi har i løpet av to og en halv uke klart få med vår lokalbefolkning på laget. Det er så utrolig godt å se hvordan folket bryr seg. På «spleis» har de mottatt over 100 000 kroner på disse få dagene, Kiwi og Rema 1000 (Svolvær) lokalt har bidratt med varer og utlån av ny henger (for å få fraktet varene). Næringsliv og sivile, alle bidrar. – Og, så må jeg nevne en sak til, sier Steinar: - Det er pakket over 300 julegaver til barn. Gavene inneholder alt fra sjokolade til kosebamser. Det skal bli ekstra hyggelig å overlevere.

Mens alle herrene sjauer og organiserer de ulike donasjonene, skyter Lars-Kristian inn:

– Jeg har også mottatt mange gaver fra kolleger (Tolletaten) over hele landet, og det varmer, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

– Vi har to mål, forsetter, Daniel; 1) å vinne krigen, 2) å gjenreise Ukraina og folket. Dette kommer til å ta lang tid, sier Daniel. Han snakker av erfaring etter å ha tjenestegjort i andre krigsherjede land ifm sin jobb i Forsvaret.

Daniel har vært i Ukraina og overlevert nødsendinger flere ganger siden krigen brøt løs, og han ser raskt hvor skoen trykker blant befolkningen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

– I tillegg til varme klær og mat, har vi også overlevert medisinsk utstyr. Alt fra donasjoner til innkjøp av diverse varer.

– Har det gått greit å passere grenseoverganger?

– Ja, det kan jeg bekrefte, sier Daniel.

– På denne reisen er vi takknemlige for å ha med oss ukrainske Iryna Kashtaneva. som også fungerer som tolk. Hun kom til Norge som flyktning i lag med datter og to barnebarn rett etter at krigen brøt løs.

På spørsmål fra lokalavisen, hvordan det blir å komme hjem igjen til Kyiv, bryter hun ut i et stort smil.

– Jeg er litt redd, men samtidig gleder jeg meg enormt til å møte igjen min sønn, foreldre og venner for noen få dager. Savnet er stort. – Ja, jeg vil også presisere at jeg at har blitt veldig godt mottatt i Norge. Vi bor i Askøy kommune utenfor Bergen, og der er alle snille og hjelpsomme. Barnebarn, datter og jeg har fått norske venner.

– Tusen takk, sier hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Alle kan gjøre en forskjell

– Ja, vi kan alle gjøre en forskjell, sier Jens-Ole. Lillebror, Lars-Kristian, nikker samtykkende. Han viser samtidig frem at det er innkjøpt ullsåler og lagt i samtlige støvler. Soldatene skal ikke fryse.

Og i det kortesjen med biler gjør seg klare for til å forlate Trøgstad, kommer nærmeste nabo, Leif Larsen, innom med en stor donasjon. Et helt nytt strømaggregat, vannkokere, skjøteledninger og hodelykter. Brødrene Kjølberg & Co er takknemlige.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Lokalt næringsliv og enkeltmennesket i Indre, dere kan alle hjelpe!

– Vi utfordrer lokalt næringsliv og den enkelte indre østfolding til å bidra med hjelp. Dere kan levere varer direkte til oss på gården i Trøgstad, støtte organisasjonen direkte eller vippse 91746553, sier Lars-Kristian.

– Rydd skap og skuffer, ukrainerne trenger varme klær, ta kontakt, så finner vi en måte for avlevering/ henting av varer. Vi garanterer at alt blir overlevert uten mellomledd, avrunder de.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

En ny innsamlingsaksjon er for øvrig allerede i full gang.