Svenskehandelen er Norges fjerde største dagligvareaktør

Arkivfoto fra 2015. Svenskehandel, Töcksfors,

Arkivfoto fra 2015. Svenskehandel, Töcksfors, Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Svenskehandelen er nå større enn Bunnpris med sine 250 butikker rundt omkring i Norge.

DEL

I 2017 førte den til at 6 prosent av norske dagligvarekroner havnet i Sverige. Denne sommeren vil vi legge igjen hele 2,7 milliarder kroner på dagsturer til utlandet.

– Østfold har eksempelvis klart lavest omsetning per innbygger når det gjelder kjøp av mat og drikke. Her omsatte dagligvarebutikker for 26 393 kroner per innbygger i 2017, drøyt 6 600 kroner under landsgjennomsnittet, sier Ingvill Størksen, direktør for Virke Dagligvare til NTB.

Sommeren er høysesong for dagligvarebutikker

– Sommerhandelen er høysesong for mange norske dagligvarebutikker. Etter julehandelen er det månedene mai til august som er viktigst for omsetningen av mat og drikke, forklarer Størksen.

LES MER: Stor økning i grensehandelen – har handlet for heftig sum

Mange distriktsbutikker er helt avhengige av sommerhandelen for å skape lønnsom drift. I enkelte kommuner utgjør omsetningen i juli og august mer enn 30 prosent av årsomsetningen. Samtidig viser Virke Reises befolkningsundersøkelse at 35 prosent oppgir at hytta i Norge blir en del av sommerferien, som er flere enn i fjor. Ferie på hotell, camping, eller privat utleie øker også fra 14 til 17 prosent.

 – At flere av oss vil feriere på hytta, hotell eller blir hjemme som turist i egen by, gjør at mange distriktsbutikker får et handelshopp i juli og august, særlig på typiske feriesteder, sier Størksen.

LES MER: Nordmenn handlet i Sverige for 24 milliarder i 2017

Tallene er utarbeidet av Kvarud analyse, på vegne av Hovedorganisasjonen Virke. Befolkningsundersøkelsen om nordmenns ferievaner og ferieplaner (Reisepuls) gjennomføres av Opinion, på oppdrag for Virke.

Artikkeltags