Ragnhild (25) driver flere gårder alene: – For å være ærlig bryr jeg meg lite om kvinnedagen - jeg har aldri markert den

UNG SATSING: Ettermiddagen før kvinnedagen møtte vi Ragnhild Duserud i jordekanten ute ved Sameia i Eidsberg. Her er hun med to av tre traktorer som hun disponerer i gårdsdriften.

UNG SATSING: Ettermiddagen før kvinnedagen møtte vi Ragnhild Duserud i jordekanten ute ved Sameia i Eidsberg. Her er hun med to av tre traktorer som hun disponerer i gårdsdriften.

Artikkelen er over 3 år gammel

I to år har Ragnhild Duserud (25) drevet flere gårder alene, med stor maskinpark og 870 mål jord. Kvinnedagen ofrer hun knapt en tanke.

DEL

EIDSBERG: – Hva betyr den internasjonale kvinnedagen 8. mars for deg?

– For å være ærlig bryr jeg meg lite om kvinnedagen. Jeg har aldri markert den, og har tenkt lite på den, sier den unge kornbonden fra Eidsberg.

Hun gjør ikke kvinnesak av at hun startet som bonde 1. januar 2015, etter at faren hennes døde i november året før, men innser samtidig at hun står i en litt spesiell stilling.

– Det er ikke så mange jenter som er bønder, sier Ragnhild Duserud. Men det blir flere.

– En venninne av meg i Akershus har nettopp brukt 10 millioner kroner på nytt kufjøs. Hun er 26 år. Mange av dem jeg omgås er unge folk som meg som vil bli bønder, sier hun.

– Hvordan er det å stå på egne bein som ung kvinne i landbruket?

– Det går fint. Jeg tenker ikke så mye på at jeg er en ung kvinne som er kornbonde. Men klart det er krevende og mye jobb med å overta gårdsdriften på såpass kort varsel, med maskinpark og jord å drive flere steder. Foreløpig forpakter jeg jorda, mens jeg kjøpte alle maskinene, både traktorer og tresker, da jeg overtok driften. Vi har ikke så lang sesong, så mye må gjøres på relativt kort tid. Du kommer ikke utenom å investere i større og bedre utstyr.

– Har du møtt noen reaksjoner eller motforestillinger i landbruksmiljøet?

– I svært liten grad. Det har nok forekommet at jeg har følt det har spilt en rolle at jeg er kvinne, for eksempel når jeg har diskutert med maskinselgere, men det har sjelden vært til hinder. Det er mer akseptert med kvinner i landbruket i dag.

– Får du noe hjelp til gårdsdriften?

– Stort sett klarer jeg å håndtere maskiner og den jobben som skal gjøres selv. Men når du blir kastet inn i det tidlig, slik jeg ble, er det mye å sette seg inn i. Det er krevende å være ung bonde uten en som er eldre og mer erfaren til å hjelpe seg og spørre om råd. Jeg prøver på mye, da, men det er ikke alltid det går. Jeg fører mitt eget regnskap, men leier inn noen tjenester, blant annet bruker jeg Felleskjøpet til å skru på traktorene for meg, sier Ragnhild Duserud. Og som hun skriver i et blogginnlegg: – Å montere tvillinghjul, reparere korntørke og velge ut såkorn er typiske ting der jeg ber om hjelp.

– Jeg har også snille naboer. Jeg synes folk er veldig støttende og viser at de har tro på meg, sier 25-åringen.

– Du har sagt at drømmen din er å være bonde på heltid, men du er ikke helt der ennå. Hva driver du med utenom gårdsdriften i dag?

– Jeg har 50 prosent jobb i medlemsavdelingen til Felleskjøpet Agri. Dessuten driver jeg med noe snøbrøyting. Men i sommerhalvåret er jeg mest mulig bonde.

Uforberedt på å bli bonde kan hun neppe sies å være. Dels er hun oppvokst på gård, dels har hun fem års høyere utdannelse med agronomi og en bachelorgrad i landbruksteknikk. Hun har også engasjert seg i bygdepolitikk gjennom Norges Bygdeungdomslag, og sitter i Eidsberg kommunestyre for Senterpartiet.

– Er du en tøff jente som føler at du gjør en manns jobb?

– Nei, det vet jeg ikke om jeg vil si. Jeg føler ikke at jeg står i bresjen for noen kamp. Du må være mer enn litt interessert i landbruk, og våge å satse. Det får være opp til hver enkelt. Det er jo litt sjansespill å satse som bonde da, sier Ragnhild Duserud.

Fakta

Den internasjonale kvinnedagen feires hvert år 8. mars.

Dagen ble etablert i 1910 for å hedre bevegelsen for kvinners rettigheter, og å bygge opp støtte for allmenn stemmerett for kvinner. Kilde: Wikipedia.

Artikkeltags