I år er Askimdagene satt til 8-16. september. Arrangørene har lenge ønsket å finne tilbake til tradisjonene igjen.

– Jeg kan huske Askimdagene fra jeg var liten, sier Mette Killingmoe.

Askimdagene er først og fremst et samarbeid mellom Askimbyen, Askim kulturhus, Bakgården mat & vinhus, 1985, Fri Indre og Indre Østfold kommunee. Askim & Spydeberg Sparebank er med som hovedsponsor.

De første Askimdagene ble arrangert helt tilbake i 1963.

– Vi ville lage noe for alle, derfor gikk vi sammen om Askimdagene, som vi håper skal skape masse liv og glede i byen. Vi har lenge ønsket å ta "ukulturnatta" tilbake i sin opprinnelige form og det er vi veldig glade for å ha fått til. Det har vært stor etterspørsel etter den. Litt av opplevelsen er å gå fra sted til sted uten å vite hva som kommer, sier Margaret Aadalen VED Indre Østfold kommune.

– Hva kan publikum forvente seg i år?

– De kan forvente seg en folkefest. Vi gleder oss veldig til festivalen, og hvis du ikke har fått tak i billetter til arrangementene så håper vi at folk likevel tar i bruk byen. Det som er gøy å se med denne festivalen er at hele byen er med på å arrangere. Vi har også oppfordret butikkene til å skape liv. Det er ekstra gøy å se at alle vil være med på festen, sier Skogli.

Arrangementet kommer midt i innspurten av valgkampen og politikken skal også få sin plass i programmet. Lørdag 9. september skal politikerne stå i byrommet, samtidig som det denne dagen arrangeres Barnas dag i Guderudparken.

– Det er litt tilfeldig at det ble på den tiden, men samtidig så havnet mange av arrangementene på samme uken. Askimdagene 2023 er oppvarming til veien videre, sier Skogli.

I løpet av uken skal også en pride-parade arrangeres. Der er det allerede meldt på 100 organisasjoner. I tillegg blir det et eget pride-tog for de minste.

Konsert for ungdom

I år er Askim & Spydeberg Sparebank inne som hovedsponsor og de har sammen med Indre Østfold kommune sørget for å skaffe store artister som Emma Steinbakken til Askim kulturhus. Daniel Kvammen er også en som vil ta turen, og han vil bli å finne på en av de to kveldene i Bakgården. Disse arrangementene har 20-års aldersgrense.

Daglig leder i Askimbyen uttrykker stor takknemlighet over gode samarbeidspartnere og sponsorer.

– Det hadde ikke vært mulig uten dem, sier Skogli.

Konserten med Emma Steinbakken vil være et rusfritt arrangement.

– Det gjør at mange av de under 18 år kan komme til konserten. Konserten med Emma er allerede utsolgt, noe som er stas, sier Mette Killingmoe daglig leder Askim kulturhus.

I år har Indre Østfold kommune kjøpt inn billetter til elever ved Askim og Mysen videregående. To skoleklasser ved Rom skole er også trukket ut til å få billetter.