Profesjonell tegneserieskaper fra Fredrikstad, Tore Strand Olsen, ledet særs ivrige deltakere gjennom et kurs sist uke. Ingenting gledet ham mer enn at 1814-historien ble bare tull og ball i pennen på ungdomsskoleelever fra Askim og Marker.

Fantasi og sannheter

– Det har vært intens jobbing hele veien. Hadde vi ikke sagt ifra, ville de gått glipp av lunsj, sier en fornøyd kursholder. Med den virkelige historien omkring Grunnloven som solid bakteppe skulle elevene boltre seg i kreativitet og fantasi og lage sin egen vri. Strand Olsen har storkost seg.

– Det er belønningen til slutt. Elevene kunne tegne i fri fantasi eller seriøst, og det gleder meg at de fleste lagde tullehistorier. Jeg har hatt det veldig morsomt. Det er så mange rare ideer. Du lurer på hvor i all verden de har fått dem fra, flirer Strand Olsen. Skaperen av blant annet «Ørn, Bjørn og Jørn».

Blir kanskje utstilling

10. klassing Simen Skullerud Krogh liker å tegne, og syns det var morsomt med veiledning av en profesjonell.

– Han viste oss teknikker og ulike måter å tegne figurer på. Vi hadde også en brainstorming på hva vi kunne lage historier ut ifra. Det var veldig gøy og lærerikt, sier ungdomsskoleeleven.

– Hva handlet din historie om?

– Det blir litt drittslenging mellom to representanter. Grunnlovens far Christian Magnus Falsen skal holde avstemning på hvem som er best og det blir full slåsskamp. De kaster sko og stoler veggimellom, forteller Simen.

Hva som skal skje med elevenes bidrag er ikke bestemt ennå, men det er en mulighet for at de dukker opp i en utstilling i regi av Bibliotekutvikling Østfold.

Fakta:

Bibliotekutvikling Østfold arrangerte kurset for utvalgte ungdomsskoler.

Fra Indre Øsfold deltok elever fra Marker og Askim.

Målet var å engasjere ungdom i ideene og bakgrunnen for Grunnloven på en fengende måte.