– Det var helt fantastisk. Jeg lever lenge på dette. For oss eldre som ikke lenger orker å sprette rundt i norske tradisjonelle folkedanser, så er denne stildansen langs gulvet helt perfekt. Den gir alderdommen en ny mening, sier leder i Smaalenene Stildans, Ole G. Solberg fra Skiptvet.

Utspring fra folkedansen
Denne type historiske danser har i tradisjonell norsk folkedans. Jon Toproen Andreassen er instruktør i stildans i Smaalenene.

– Det var vel slik det startet. Folk ble eldre og klarte ikke lenger alle krumspringene i folkedans og søkte nye måter å fortsette danseinteressen på. Selv tok jeg et kurs i stildans for snart 11 år siden. Det er veldig koselig at så mange møter opp her på Vonheim for [ danse. Det er vel rundt 85 personer her, sier Andreassen mellom engelsk vals og kvadriljen.

I 2001 ble Smaalenene Stildans startet av Leikarringen i Askim, Eidsberg og Skiptvet. Nå er de over 40 medlemmer.

– Dette er historiske danser. Mye kommer fra adelen i England og Frankrike, men vi henter også mye fra både Sverige og Danmark, sier Andreassen.

Staselige klær
Mange av danserne stilte i egne kreasjoner. En del av danserne syr klærne selv og bruker gjerne 100 timer på det.

– Lisbeth har sydd våre. Vi bruker ofte gamle gardiner og stoffrester. Noen reiser sågar til London og kjøper stoff der, men gardiner er billigere. Våre klær hører til på 1750-tallet, forteller Andreassen.

Hver tredje søndag trener danserne som hører til Smaalenene Stildans. For det er ikke bare på slike festlige arrangement de tar fram stilen.

– Nå skal vi ha noen oppvisninger igjen på pleiehjem og slikt. Jeg vet de venter på oss. Det er stas. En fantastisk tilværelse for oss eldre som fortsatt liker å danse, legger Ole G. Solberg til.