Slusene 150 år i år

Foto:

Artikkelen er over 10 år gammel

Slusene i Ørje og Strømsfoss er 150 år. Til uken er det jubileum med både minister på plass og teater i slusene.

DEL

Marker: Det blir fjerde gangen Arne Dehli aksler rollen som Engebret Soot. Den høye hatten og stokken med sølvhåndtak har begynt å sitte godt på hodet og i hånden hans.

– Fascinerende mann

– Jeg er fascinert av mannen. Han var en gründer, en kreativ person og en uhyre sjarmerende mann. Det var stort klasseskille på 1800-tallet og herrene i byen var svært så fine, men dette taklet Soot. Han må ha vært enormt verbal, for husmannssønnen hadde ingen utdannelse og var selvlært. Han fikk de høye herrer i Fredrikshald til å invester i sine ville ideer. Hadde han fått levd litt til tror jeg jammen det hadde blitt sluser i Tistedalen også, sier Arne Dehli og legger til med et smil rundt munnen.

Mulig ADHD?

– Det er utrolig hva han fikk til. Og som lege ser jeg ikke bort fra at jeg hadde sendt ham til utredning for ADHD om han hadde oppsøkt meg. Han var mannen som hadde ideene, satte ting i verk, men han var knapt ferdig med en ting før han hadde andre saker på gang.

Den gamle kommunelegen gleder seg stort til å inntre i sin favorittrolle igjen. Han har blitt ganske så fortrolig med rollen og mannen, og leser alt han kommer over om mannen.

– Det var kanalsjefen Steinar Fundingsrud som i fjor spurte om vi kunne gjøre ett eller annet i slusene i forbindelse med jubileet. Å spille hele Soot-spillet igjen var ingen idé, så Eilif Mosbæk og jeg har skrevet om og skrevet nytt manus.

Ettersom det er slusene som er jubilanten mente vi det var naturlig å ta med mer av den historien. Det kan virke litt kjedelig kanskje, men jeg synes dette fungerer bra. Det er en fortelling, men også mange rappe gode replikkvekslinger mellom skuespillerne, sier Dehli som tror det nå er siste gang han spiller Soot. Både tirsdag og onsdag spilles det teater i slusene, og onsdag er publikums store dag.

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags