Gå til sidens hovedinnhold

Politiet doblet vakthold

Artikkelen er over 19 år gammel

2.000 ungdommer deltok da Ungdom mot vold og narkotika inviterte til danceparty i Askimhallen lørdag kveld. Askim-politiet stilte med dobbelt så mange vakter som arrangøren hadde betalt for, men avviser at dette er en innrømmelse av at de burde ha stilt gratis opp.

(ASKIM)– Vi er veldig fornøyd med gjennomføringen av arrangementet. Humøret har vært på topp i hele kveld. De rundt 400 frivillige har gjort en enestående innsats, sier Ronny Solheim, en av lederne i Ungdom mot vold og narkotika.
Innerst inne håpet stiftelsen på fullt hus, det vil si 3.500 mennesker.
– Men etter å ha reklamert for partyet på flere fritidsklubber rundt om i landet, fant vi ut at det ville være realistisk med rundt 2.000 deltakere. Det er færre ungdommer på klubbene nå enn tidligere. Antallet party-deltakere er derfor som forventet, sier Ronny Solheim.
Stiftelsen har ennå ikke regnskapstallene klare, men er forberedt på et underskudd.
– Det er ikke meningen at vi skal tjene penger på dette, men det hadde vært ønskelig om vi gikk i balanse. Likevel er magefølelsen god. De fleste regningene er betalt, og stiftelsen har økonomi til å dekke eventuelle tap, sier Solheim.

Ungdom fra hele Sør-Norge dancet seg gjennom vårkvelden i Askimhallen i helgen. På den 1.600 kvadratmeter store scenen sto noen av de hotteste bandene innen dance-sjangeren for tiden: El more, Infinity, Oral bee og Paper boys. Mellom musikkinnslagene ble stemningen hauset opp av NRK-programlederne Howard og Short Cut.
– Mye kan skje når så mange unge er samlet på ett sted. Men alt gikk veldig greit for seg. Underveis fryktet vi heller ikke at det skulle skje noe. Vi hadde full kontroll, sier politiførstebetjent Rune Johnsen, og legger til:
– Det virker som at dette er et bra arrangement. Hvorvidt denne typen tilstelninger virker forebyggende mot vold og stoff, må du nesten spørre ungdommene selv om.
Også vekterne fra firmaet Prosec i Oslo syntes at tenåringene oppførte seg upåklagelig.
– Vi har ikke truffet på en eneste beruset ungdom, opplyser en av de 16 profesjonelle vekterne, som av sikkerhetsgrunner ikke kunne gi navnet sitt til lokalavisen.
For å yte sin skjerv til den gode sak hadde Prosec-vekterne mobilisert seks staute Askim-kamerater til vakttjeneste – uten kostnad for arrangøren.

Ungdom mot vold og narkotika måtte motvillig punge ut 20.000 kroner for politivakthold under dancepartyet. Denne summen dekker lønn for tre polititjenestemenn i ti timer. Tre politivakter ble stilt som et minimumskrav til et arrangement av denne størrelsen. Lokalavisens utsendte registrerte derimot at det var til sammen seks politimenn på området mens dancepartyet pågikk. Rune Johnsen bekrefter at politiet doblet mannskapet. Men avviser at dette er en innrømmelse fra etatens side av at de burde ha stilt gratis opp for arrangøren.
– Om dette er en innrømmelse fra oss er din vinkling. Vi fant ut at vi trengte forsterkning. Politiet skal hele tiden serve distriktet uten at folk må betale, er Johnsens forklaring.
Ikke sikre
– Foreløpig har vi bare betalt en bankgaranti. Vi stoler ikke på at de ekstra vaktene er gratis før vi har fått den endelige regningen. Viser det seg at vi ikke må betale noe ekstra er det gledelig. Vi har hele tiden vært interessert i at vaktholdet skal være så godt som mulig, selv om politiet har en tendens til å overdrive behovet ved ungdomsfester, sier Ronny Solheim.
Politiførstebetjent Johnsen ønsker ikke å gi ytterligere kommentarer til kritikken fra arrangøren om at politiet setter kjeppene i hjulene for forebyggende ungdomsarbeid – ved blant annet å ta seg betalt for påkrevd vakthold.

Men selv om det meste gikk på skinner under selve gjennomføringen av partyet, er organisasjonen fortsatt bestemt på at dette er siste gangen de har et slikt arrangement i Askim.
– Er den dårlige dialogen med politiet i Askim den direkte årsaken til at dere nå flagger ut av byen?
– Politiets opptreden er en av mange faktorer, men den sureste. Når du stanger hodet i den samme veggen i årevis blir det til slutt for tungt å jobbe. Det finnes en grense for slikt. Det hadde vært så mye enklere hvis alle hadde dratt i samme retning. Vi er jo alle opptatt av at ungdommen skal ha det bra, svarer Ronny Solheim.
Savner sponsorer
– Hvilke andre faktorer har gjort det tungt å arrangere ungdomspartyer i Askim?
– Det lokale næringslivet. De kunne vært mye flinkere til å sponse oss, sier Solheim.
Han presiserer at Ungdom mot vold og narkotika vil fortsette å arrangere dansefester – men altså utenfor kommunegrensen.
– Vi vil ikke slutte å ha partyer. Da taper ungdommen. Løsningen er å flytte til andre steder hvor politiet er mer samarbeidsvillig. Hvor det blir, vil jeg ikke si, men vi har veldig gode erfaringer fra Degernes, sier Ronny Solheim.
Med helgens arrangement har Ungdom mot vold og narkotika vært vertskap for til sammen tre dancepartyer i Askimhallen.