Nå kan du «skyte» med disse kanonene dit du vil

KANONENE PÅ FORTET: Nå er de på plass. Fra venstre Per Hernes, Jostein Flåøien, Erik Unaas, Dagfinn Knutsen og Sivert Johansen.

KANONENE PÅ FORTET: Nå er de på plass. Fra venstre Per Hernes, Jostein Flåøien, Erik Unaas, Dagfinn Knutsen og Sivert Johansen. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Etter mer enn 70 år er to av de gamle kanonene på plass på Høytorp fort. – Det er en stor dag, sier Jostein Flåøien.

DEL

Høytorp fort sto ferdig i 1915. Fjellfortet var en sperrefestning og en del av Glomma-linja og datidens kraftigste innlandsfestning.

Kanonen var rettest mot Sverige, men de kunne dreies, så da tyskerne angrep fra vest i 1940 ble kanonene fyrt av i retning Askim. Etter et drøyt døgns kamp gikk Høytorp tom for ammunisjon, og ga opp. I 1943 flyttet tyskerne kanonene fra Mysen til Vestlandet og der har de vært i mer enn 70 år.

Tilbake igjen

– Et fort er ikke komplett uten kanoner, mener Jostein Flåøyen, leder av Foreningen for Høytorp fort. 1,3 millioner kroner har det kostet å få de to tårnkanonene på plass der de sto i 1915. Den tredje kanonen som er hentet fra Egersund koster 1,6 millioner kroner å få på plass.

– Det er frakten som er dyr, og det er mange tonn stål vi snakker om, sier Flåøien. Kanonen, som opprinnelig kom fra Fredriksten festning til Høytorp fort etter unionsoppløsningen, er i dag på Bingen i Trøgstad for å sandblåses og settet i stand.

– Den skal være på plass til Høytorp forts 100-års jubileum i 2015, sier Flåøien som er takknemlig for alle som har bidratt med midler for å få hjem kanonene.

Lys på fortet

Sist lørdag ble arbeidet med de to tårnkanonene avsluttet.

– Høytorp fort skal være et levende museum, sier ordfører Erik Unaas og Flåøien legger til at skoleklasser nå kan få dreie på kanonene og stille dem i den retning de ønsker.

– Min store oppgave nå er å få fram penger til å lyssetter fortet, og jeg håper at vi i løpet av et par år skal ha det på plass, sier Unaas.

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags