MARKER:  Marit Espelund (42) har jobbet med prosjektet «En som deg» i nærmere to og et halvt år. Hun er både glad og lettet over at hun søndag kan samle både små og store til lanseringsfest på Rått og Rococco.

– Det er veldig godt å sitte og holde heftet i hånda, sier Ørje-jenta.

Musikk som støtter

Marit Espelund har allsidig utdannelse innen både pedagogikk, musikk og IT. Hun har blant annet jobbet i den videregående skolen. Men hun har også jobbet i barnevernet om sommeren og hatt barn på avlastning.

– Det som har gitt meg mest i yrkeslivet har vært når jeg kan hjelpe barn og unge som strever i livet sitt, å gå sammen med dem den veien, sier Marit.

I 2010 sluttet hun derfor i skoleverket og startet beredskapshjem for Bufetat.

– Etter hvert oppdaget jeg at musikk hadde en stor effekt på arbeidet mitt med barna. Barn som kommer i beredskapshjem har opplevd noe vanskelig. De er utsatt for en ufrivillig flytting, de kan være ensomme og ha problemer med å snakke om det de har opplevd, sier Marit.

Hun observerte at da hun satte seg til pianoet, skjedde det noe.

– Kroppene slappet av, de fant en hvilepuls, de som hadde opplevd så mye stress. Å sette ord og toner på det kan minske ensomheten, og skammen, fjerne tabuene, sier Marit.

Skaper arbeidsplass

Hun har fått inspirasjon til både tekster og melodier i arbeidet med barna.

– Jeg fikk inn ei lita jente hos meg, hun snakket nesten ikke. Vi satte oss ned med hver vår gitar, og plutselig var det som om språket hennes eksploderte, sier Marit.

Hun oppfordrer til å legge instrumenter i hendene på barna uansett.

– Musikken er et godt verktøy og kan hjelpe oss å knytte bånd, sier hun.

Målet med plata er ikke først og fremst at den skal bli en bestselger, selv om den kan ha noe å gi alle som har kjent på ulike sider av livet.

– Jeg har tenkt å formidle opplegget videre på kurs og seminarer innen barnevernet, det er behov for flere verktøy ute i fagmiljøene. Jeg har allerede presentert det flere barnevernstjenester, blant annet i Bærum. Til høsten skal jeg delta på «Barn og rus»-konferansen til Blå Kors til høsten.

Startet plateselskap

– Har du startet eget firma ?

– Nei, jeg startet eget plateselskap. Da er prosjektet mitt eget, og målet er at det skal bli en større del av arbeidsdagen min, sier Marit.

Men først, lansering på Ørje.

– Jeg gleder meg, det er mange fra næringslivet som har vært med på å sponse slippfesten. Det skal bli godt å få det i havn nå, graviditeten har vært lang, smiler Marit Espelund.

FAKTA

Tittel: «En som deg»

Produsent: Stig Lindell

Musikk og kor: Gunn Marit Gjemble, Anette Løvtangen, Mina Grandahl, Øyvind Jensen, Mia Riiser, Mats Raknerud, Lennart Johnsson

Tegning: Maria Oustorp

Grafisk: Miriam Sæter

Mastering: Uffe Börjesson

Prosjektrådgiver: Bård Tvedtnæs