Gå til sidens hovedinnhold

Bojan (36) vil lære barna jazz

Artikkelen er over 2 år gammel

Bojan Marjanovic er ny pianolærer i Askim og Mysen.

Den serbiske pianisten har solid og allsidig bakgrunn for å ta fatt på jobben. Han har doktorgrad som utøvende klassisk pianist fra Serbia, og har studert videre innen jazz på Norges musikkhøgskole.

Om noen dager har han bodd to år i Norge, og han gleder seg til å starte undervisning i Askim, Skiptvet og Mysen neste uke.

– Det er en fantastisk fin ny kulturskole her. Og så er det bra for elevene at skolen satser på å tilbud innen andre sjangre enn klassisk, sier han.

LES OGSÅ: Unge musikere fylte jazzkjelleren : – Dette er et av de morsomste stedene vi spiller

– Hva vil du gjøre for å lære elevene jazz?

– Jeg kommer til å ta utgangspunkt i melodier elevene kjenner, for eksempel poplåter, og innføre jazzelementer i dem. Jazz og improvisasjon er ganske komplisert fordi du blant annet skal kunne en del om harmoni og rytme for å beherske sjangeren.

– Hva har du jobbet med tidligere?

– Jeg har jobbet som lærer, akkompagnatør og utøvende i Serbia siden 2004. Nå har jeg og samboeren min, som studerer musikkteori, bestemt oss for å satse på Norge.

– Trives dere her?

– Ja, veldig godt. Det er fantastisk gode arbeidsforhold og lønninger for musikere her i Norge. Det er jo litt vanskeligere å jobbe som utøvende fordi vi ikke har samme nettverk, men studiene på NMH er bygd opp på en måte som gjør at man knytter nye kontakter.

– Du er blitt god i norsk til å ha bodd her bare to år. Hvordan har du klart det?

– Norsk er et vanskelig språk for oss med slavisk bakgrunn, det er jo heller ikke et språk man kjenner fra filmer. Men det er avgjørende å beherske språket, så jeg tok kurs i norsk og samfunnsfag på universitetet, sier Bojan Marjanovic.

LES OGSÅ: Se hvem som vil undervise i sang og teater

I en søknadsbunke på 17 var kulturskolerektor Øyvind Lunde svært glad for å finne en søker som i tillegg til det klassiske også var god på rytmisk og jazz.

– Vi har nå begynt å sikte oss inn mot livet som én kommune, og da kan vi også tilby større stillinger for lærerne, sier han.

– Det var mange utenlandske navn på søkerlista?

– Ja, det viser jo også at piano er et internasjonalt instrument som gir en innpass over alt.

Kommentarer til denne saken