Tenker seg i balanse

Tenker seg i balanse Foto:

Leker med tankene

Marius Sørlie (23) bestemte seg for at fengselsoppholdet skulle gjøre ham sterkere.
Kristina Tangen
Publisert
DEL
Marius Sørlie (23) bestemte seg for at fengselsoppholdet skulle gjøre ham sterkere.

Livet tar en ny vending for Marius i februar 2013. Han gjør noe som han ikke kan forstå i etterkant. Etter en fest med kamerater setter han seg i bilen og kjører med høy promille. Uten mål og mening.

– Jeg vet ikke hva jeg skulle, men jeg fikk det for meg at det var noe viktig. Etter en lang dag på jobb og mye alkohol på kort tid var jeg rimelig utenfor, forteller Marius og rister på hodet.

Bilturen gikk fra Ørje og ut på E18 i retning Oslo. Han kom helt til bomstasjonen på Slitu før det skjedde det som måtte skje. Han krasjet. Heldigvis ikke med en annen bil. I autovernet.

Marius Sørlie jobber seg oppover med mental trening og gir seg ikke før han når toppen.

Marius Sørlie jobber seg oppover med mental trening og gir seg ikke før han når toppen. Foto:

– Jeg må ha sovnet. Da jeg våknet prøvde jeg å gire, men fikk det ikke til. Vitner trodde jeg prøvde å flykte, men jeg ante ikke hva som hadde skjedd.

Alvoret traff ham først da politiet kom og banket på ruta. De ba ham komme ut av bilen, og Marius fikk se vraket som var smadret inn i autovernet. Det gikk ikke å gire fordi girkassen var ødelagt.

– Jeg ropte i frustrasjon og hadde mange spørsmål. De målte en promille på over 1,5, forteller Marius Sørlie med en tilgjort latter. Dette er ikke noe han er særlig stolt av.

Marius slapp unna med lettere skader. En nakkesleng og ubehag etter bilbeltet. På grunn av det høye alkoholnivået var kroppen slapp da bilen fikk en uventet bråstopp.

– Hendelsen gikk imot alt jeg sto for. Alle verdier. Jeg hadde aldri gjort noe kriminelt før. Det var vanskelig å godta, sukker 23-åringen.

Promillekjøringen ble en vekker for den unge mannen.

– Jeg gjorde noe ukontrollert og bestemte meg for at det aldri skulle skje igjen. Jeg vil være en som har kontroll over meg selv og tankene mine. Det ble viktig for meg å finne ut hvordan jeg kunne la det gå så langt, sier Marius bestemt.

Det ble også viktig å holde hodet kaldt for å takle både bot, erstatningskrav og fengselsstraff for en som aldri hadde sett seg selv i en slik situasjon.

– Kort tid etter ulykken begynte jeg å jobbe med meg selv. Jeg ville lære meg å tenke positivt slik at jeg kunne komme meg helskinnet ut av det hele.

Fengselsoppholdet ble utsatt på grunn av studieplaner, men da studiet var gjennomført var det rett inn i fengselet på Havnås.

– I forkant visste jeg at det var viktig å være sterk. Hvis man er svak kan man bli utnyttet. Jeg forberedte meg godt for å få utbytte av fengselsoppholdet, sier Marius. Han nektet å sammenligne seg med de andre innsatte og var bestemt på ikke å se på seg selv som en kriminell.

– Jeg jobbet aktivt for å styre tankene en positiv vei. For eksempel fokuserte jeg på at det var godt å få jobbe og lære seg noe nytt på verkstedet. Jeg prøvde å ikke tenke på piggtrådgjerdet. Jeg gjentok for meg selv at dette var noe midlertidig og at fengselet ikke var noe som definerte meg som person.

I ettertid har det blitt enda viktigere for ham å bruke tankene bevisst.

– Jeg skjønte det ikke da, men jeg skjønner mer nå. Jeg hadde ingen retning i livet. Det var ikke nok mening i hverdagen, sier han.

Etter å ha opplevd både trafikkulykke og fengselsopphold, fikk Marius Sørlie en idrettsskade på toppen. I denne kjedsomheten gikk det opp et lys.

– Det er valgene du tar som definerer hvem du er. Valgene jeg gjør former mitt liv.

Marius ivrer etter å fortelle om hvor mye man kan gjøre med positive tanker. Mental trening. Han har allerede begynt å undervise via en blogg, og samarbeider med håndballspiller Anja Hammerseng-Edin om å utvikle nye konsepter for å trene menneskers mentale helse.

– Jeg er en tankenerd som vil hjelpe folk med å løse egne tankefloker. Anja jobber med et prosjekt hun kaller Fearless. Jeg er med på å utvikle metoder for å bli mer fryktløs, sier Marius stolt.

På veien for å lære mer om tankenes kraft har han blitt inspirert av store personligheter.

– Jeg liker å kalle dem for de gamle gubbene. De har viktige erfaringer og har påvirket folk i en bedre retning, tror han.

Disse gubbene er for eksempel inspiratorene Les Brown, Jim Rohn og Tony Robbins.

Sliter du med dårlig selvtillit? Snakker du deg selv ned? Her er Marius sine tips:

– Å tenke positivt er noe man må øve på.

– Still deg selv utviklende spørsmål. For eksempel: Hva er du god på? Hva er dine styrker?

Ingen kriminell: Selv om Marius Sørlie har sittet i fengsel nekter han å la dette definere hvem han er.

Ingen kriminell: Selv om Marius Sørlie har sittet i fengsel nekter han å la dette definere hvem han er. Foto:

– Skriv ned tanker for å kartlegge.

– Ta bevisste valg.

– Sett deg gode mål.

– Jobb målbevisst.

– Hva kan du gjøre i dag for å komme nærmere målet?

– Andres meninger definerer ikke hvem du er.

– Ta læring av motgang.

Hjernen er programmert til å måtte svare på spørsmålene du stiller den. Derfor er det viktig å være bevisst hvilke spørsmål du stiller deg, smiler Marius.

Han er også nøye med å utsette seg for faktorer som påvirker ham positivt.

– Det er viktig med en god start på dagen. Jeg ser for eksempel heller en motivasjonsvideo enn en nyhetssending.

Han mener likevel ikke at man skal droppe alle negative tanker, men fokusere på de positive.

Marius føler selv at han har blitt et lykkeligere menneske med mål og mening.

– Mitt mål er å reise Norge rundt for å fortelle om hvor mye man kan gjøre med tankene sine. Man trenger å eksponeres for disse ideene. Jeg har ikke tenkt å la meg stoppe av andres skepsis. Det er dette jeg vil. Det er dette jeg velger å bruke livet mitt til. Det gir meg både mål og mening.

Artikkeltags