André fikk ideen til sin nye barnebok da han var på stranda med sønnen

Forfatter: Ørje-mannen André Vaaler (49) har skrevet en barnebok om strandkrabbenes triste tilværelse. – Mange voksne vil nok også kjenne seg igjen i den, mener han. Foto: Privat

Forfatter: Ørje-mannen André Vaaler (49) har skrevet en barnebok om strandkrabbenes triste tilværelse. – Mange voksne vil nok også kjenne seg igjen i den, mener han. Foto: Privat

Artikkelen er over 3 år gammel

Strandkrabbene gleder seg til vinteren. For da har alle barna reist hjem.

DEL

Førstkommende søndag lanserer André Vaaler (49) fra Marker sin andre bok. Det er Portal forlag/Cappelendamm som gir ut boken.

– Fortell om deg selv.

– Jeg er født og oppvokst på Ørje. Jeg bodde der fram til 1990. Jeg er utdannet sosionom og diakon. For fire år siden ble jeg tekstforfatter på full tid. Jeg har blant annet skrevet «Holmenkoll-hymnen» og «Starthymnen» samt manus til filmer og forestillinger. Jeg fikk også muligheten til å skrive og framføre et kåseri da Ørje IL feiret sitt 100-års jubileum.

– Hvor bor du nå?

– Jeg traff ei jente fra Sørlandet, giftet meg og fikk barn. Nå bor jeg i Kristiansand, men har sterk tilhørighet til Marker. Jeg har veldig lyst til å skrive mer om Ørje. Det er et flott sted med mange, gode historier.

– Fortell om boken din.

– Den handler om strandkrabber. Mine sønner og jeg var ved Donestranda i Søgne. Jeg fulgte nøye med der de vasset rundt med armringer og krumme, sommerbrune rygger på jakt etter strandkrabber. En nydelig aktivitet som ofte gjorde stranddagene mer avslappende. På Ørje krepset vi, så vidt det var, men da var det lystring på kveldene. Strandkrabbefisking var noe nytt for meg. Sønnene mine fikk 88 strandkrabber denne dagen – som deretter ble kastet ut levende. For en depressiv opplevelse. Jeg måtte skrive den ned. Jeg lånte kryssordpennen til kona, fant et lite stykke papir og skrev ned denne enkle historien. Dette er en bok for de aller minste, men også for dem som har levd en stund og har opplevd fisking av strandkrabber. Sommeren er ikke en god tid for alle. Det må være grusomt å være strandkrabbe, bli tatt opp og kastet ut igjen. Gang på gang hele sommeren. De er sikkert veldig glade når sommeren er over, smiler Vaaler. Han håper dette blir sommerens hit på barnebokfronten. For dette er en bok med mye humor, litt alvor og en del fakta – som han har lagd sammen med kamerat og illustratør Oscar Jansen.

– Hvordan lanseres boken?

– Det skjer i Museumshavna på Odderøya i Kristiansand. Da blir det strandkrabbefiske-konkurranse, ny strandkrabbesang og strandkrabbesuppe fra Bølgen og Moi.

– Du har også fått hjelp av en professor. Fortell.

– Audun Rikardsen er kåret til verdens beste naturfotograf. I boken har han skrevet en faktadel om strandkrabber.

Sammen med Jansen og Rikardsen ga Vaaler også ut barneboksuksessen «Villaksen Salomon og den store reisen» for fem år siden.

Les også: Denne gjengen har satt Marker på kartet

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags