Hovedpersonen Iris bor alene i farens hus og må ta modige og viktige valg i livet. Det er bare tre uker til jul. Frosten og snøen ligger kaldt rundt farens gamle hus på landet der Iris bor alene. Verken lærerne på skolen, mamma som er forfatter eller pappa som er musiker vet at Iris er alene. Heller ikke bestevenninnen Camilla vet noe. Camilla er mer sammen med Vilde og alle de andre jentene som gjør alt likt og jakter i flokk. De følger alle de uskrevne reglene ingen vet hvor kommer fra, men som alle bare kan.

Iris bestemmer seg for å få en slutt på at lærer Bent Johansen klår på jentene. For å klare det må hun være modig og smart og ta noen nye valg. I løpet av noen nervepirrende dager blir livet mer skummelt og alvorlig enn noen gang. Samtidig følger vi en kamp på liv og død et annet sted i Europa. Ismael rømmer illegalt fra Afrika til Gran Canaria i en liten båt. Og veiene til Iris og Ismael krysses.

Jente med hjerne
- Ideen om Iris er å skrive en bok om en modig jente som kan tenke selv. En undersøkelse viser at det ikke fins heltinner i nordisk ungdomslitteratur. Jeg vil skrive om en heltinne som redder seg selv. Fra før har vi haugevis av bøker om hvordan jenter skal bli penere og shoppe mer, sier Kristín A. Sandberg.

Hun er lærer på Løken ungdomsskole ved siden av yrket som forfatter, har fem barn og kjenner ungdommens sjargong og liv fra innsiden.

- Tenåringer i Norge lever i en verden full av muligheter, men sliter med mange "tidstyver„ med tomt innhold. Døgnet har ikke færre timer enn før, men tilbudene er flere. Hovedpersonen i "Eneboeren„ bruker aktivt de mulighetene hun har, går sin egen vei og skiller mellom det falske og det ekte i livet. Hun er egentlig ganske suveren. Det er så mange som lyver for seg selv om hva som er lykke. Det er utfordringen i vår tid, mener forfatteren som har filosofi som fag.

Kamp på livet
I boken er afrikanske Ismael jevngammel med Iris og kjemper for å overleve som illegal innvandrer på Grand Canaria der forfatteren eier en gammel ruin i fjellsiden hun holder på å restaurere.

- Verden er større enn Indre Østfold. Det er mange illegale innvandrere fra Afrika til Kanariøyene. Vi vil det samme som dem. Ha et godt liv. Vi er ønsket der, mens de illegale flyktningene ikke er ønsket. Forskjellen på oss er at vi har flaks som er født i Norge. Ismael oppdager at han ikke kan være synlig. Og det er jo ingen frihet. Han har ikke annen mulighet enn å være kriminell. Vi må tåle flere feilskjær fra de som må oppdra seg selv, mener Kristín A. Sandberg.

Kosen sløver
Forfatteren er på sitt beste når hun skildrer den milde og hoderystende fordømmelsen fra bestevenninnen og hennes mor; foreldrene til Iris er kunstnere og lever ikke helt etter vedtatte normer.

- Egen lykke og sofakos er bra, men andres ulykke er ikke å forakte. Det er stusselig med mennesker som lever gjennom andre og sladrer istedenfor å gripe egne muligheter. Kosen kan trekke deg ned i sløvheten. Alle har muligheten til å ta gode valg. Tidsklemma er en konstruksjon.

- Med fem barn og to jobber kommer du vel ikke selv unna en tidsklemme?

- Jeg ser ikke tv og holder meg unna støy som gjør at jeg ikke får tenkt en tanke ferdig. Vi sier ja takk til flere kanaler, snusk og sladder. Hvis du bruker fire timer på å se tv hver kveld, er det ditt eget valg. Da kan du ikke skylde på at du har dårlig tid, mener Sandberg.

Hun har tro på fremtiden og dagens ungdom.

- Det blir en god verden hvis flere unge er slik som mange av elevene på Løken ungdomsskole. Jeg opplever at de er sjenerøse, inkluderende og tenksomme. Det viktigste er å lære dem til å tenke seg om før de tar egne livsvalg. Det er meningsfylt å være lærer, sier Kristín A. Sandberg.

Et yrke som tydeligvis også gir mulighet til å skrive gode bøker for - og om ungdom.