Erik skrev masteroppgaven sin om en kjent, synsk person – hadde ikke hørt om han før

FOREDRAG: Erik Tresselt holdt foredrag om Marcello Haugen.

FOREDRAG: Erik Tresselt holdt foredrag om Marcello Haugen.

Kulturhistorikeren Erik Tresselt (46) har et helt spesielt forhold til den påstått synske og helbredende personen Marcello Haugen.

DEL

– Jeg tror de som kommer på foredraget er forberedt på en slags alternativ stemning, men jeg har et skråblikk på Marcello Haugen. Mange av de som kommer på foredraget har historier om han og er interessert i han. Det kan hende de synes jeg er for nøktern og akademisk, men det blir interessant uansett, sier Erik Tresselt (46) fra Mysen. Søndag holdt han foredrag om Marcello Haugen.

– Han var en klarsynt mann med helbredende evner, ble det sagt. Han levde fra 1878 til 1867 og bodde på Lillehammer i et spesielt hus. Han kan ligne litt på Snåsamannen, bare litt mer spennende, beskriver foredragsholderen.

Baserte masteroppgaven på Haugen

Tresselt har et spennende forhold til alternativlegen Marcello Haugen.

– Jeg er utdannet kulturhistoriker, og da jeg studerte var jeg interessert i å kunne skrive om noe stort ut ifra noe lite. Veilederen min foreslo at jeg kunne skrive om Marcello Haugen i masteroppgaven min. Jeg hadde ikke hørt om han før, for han levde før jeg ble født. Haugen var kjent i sin tid og jeg oppfatter han som en litt morsom figur, fordi han gjorde så mye rart og var spesiell. Jeg begynte å grave litt i det, og dermed kom interessen for han. Jeg ble veldig fascinert av han, men jeg tar ikke stilling til evnene hans, sier Tresselt.

(Saken fortsetter under bildet)

FOLKSOMT: Mange ønsket å få med seg foredraget om Marcello Haugen.

FOLKSOMT: Mange ønsket å få med seg foredraget om Marcello Haugen.


– Tror du at Haugen hadde helbredende evner?

– Jeg tror verken det ene eller det andre, jeg er åpen. Som kulturhistoriker er jeg ikke opptatt av om han hadde evner eller ikke, det er det naturvitere som skal finne ut. Vi kulturhistorikere ser på det som et kulturelt fenomen, forklarer Tresselt.

– Klarte han å helbrede noen?

– Mange sier det, men fins det bevis? Når mange mennesker sier det, tenker jeg at det er grunn til å ikke avvise det. Jeg har lest om folk som har snakket med Haugen i telefonen, og lett og lett etter ting, og ikke funnet det, så sier Haugen let der, og der ligger det. Når man får mange slike historier, så tenker man at det er noe i det, undrer 46-åringen.

Møte med en astrolog

Da Tresselt var 18 år, hadde han et spesielt møte med en astrolog. Møtet fikk han av moren i 18-års gave.

– Jeg hadde ikke hatt kjæreste ennå, så jeg spurte astrologen om hvordan det kom til å gå. Da svarte han at kom til ta litt tid. Og det gjorde det også, forteller Tresselt om hans møte med det alternative. Siden har han ikke hatt så mye med det alternative å gjøre.

Det var ikke Tresselts forslag å holde foredrag om Haugen, men det lokale koret New Mix som synger låter fra musikkgruppa Little Mix. Koret skulle holde en konsert på Folkenborg museum i Mysen, der foredraget ble holdt.

– New Mix er interessert i den type tematikk som omfavner Haugen. De fant ut at jeg hadde skrevet masteroppgaven min om han, og dermed ble jeg spurt om å fortelle om han, informerer Tresselt.

(Saken fortsetter under bildet)

MUSIKK: Det lokale koret New Mix bidro med musikk.

MUSIKK: Det lokale koret New Mix bidro med musikk.

– Jeg tror han hadde krefter

Foredraget var en blanding av sang, musikk og fortelling om Haugen.

– I 1967 døde Haugen. Det ble julens store snakkis det året, innleder Tresselt foredraget.

Deretter sang New Mix med melodi fra gitarspill. Så snakket Tresselt om Haugen igjen. Slik vekslet det gjennom hele foredraget.

Tresselt påpekte blant annet om Haugen hadde mye penger og eiendommer, og at han ønsket å bli sett på som er profesjonell, men siden han ikke var autorisert lege, sluttet han seg til det alternative. Foredraget la mest vekt på det kulturhistoriske og ikke det åndelige.

Irene Larsen (52) kom for å høre på foredraget. Hun sier at hun ikke hadde noe kjennskap til Haugen.

(Saken fortsetter under bildet)

SPENNENDE: Irene Larsen (52) tror det blir spennende å lære om Marcello Haugen før foredraget begynte.

SPENNENDE: Irene Larsen (52) tror det blir spennende å lære om Marcello Haugen før foredraget begynte.

– Jeg ble invitert til å komme av en i koret. Det blir artig og spennende å lære mer om Marcello Haugen, jeg vet ikke så mye om han, sier Larsen før foredraget begynte. Hun tror det er noe i påstandene om at Haugen hadde helbredende krefter.

– Jeg tror han hadde krefter, hvis ikke hadde nok ikke historien levd så lenge, sier hun.

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags