Et sterkt møte

Av
Artikkelen er over 10 år gammel

Lørdag ble et historisk møte for mange av adoptivbarna fra Mysen.

DEL

Lørdag møttes ti av adoptivbarna hjemme hos Mysen-forfatter Bjørn Steinar Meyer som i høst ga ut boka "Mødre uten barn". Boka omhandler de 444 adoptivbarna som ble født på Mysen og deretter adoptert bort.

For mange av adoptivbarna ble lørdagens Mysen-besøk det aller første møtet med andre i samme situasjon. For mange av dem ble det også et sterkt gjensyn med fødestua i Gamleveien i Mysen, der de alle så dagens lys hos jordmor Magnhild Lunder. Meyer bor nemlig bare et steinkast fra den gamle fødestua.

Kan søke erstatning

– Det er helt fantastisk og utrolig viktig å treffe de andre. Mange har gått med dette hele livet, og ikke gjort noe med det, sier Christin Holm.

Hun var en av de tre adoptivbarna som sammen med Meyer overvar stortingsrepresentant Odd Einar Dørums interpellasjon i Stortinget på fredag. For etter at boka kom ut, har mange blitt oppmerksomme på de mange tragiske historiene som har sitt opphav i fødestua på Mysen. Dørum lurte på hva barne- og likestillingsminister Anniken Huitfelt vil gjøre for å sette fokus på de adoptertes situasjon. Huitfelt svarte blant annet med å oppfordre adoptivbarna til å søke om billighetserstatning.

– Det var rart å sitte i Stortinget å høre politikerne snakke så engasjert om vår sak. For de var virkelig engasjerte, sier Christin Holm.

Hun sier at de ennå ikke har fått tid til å tenke gjennom om de skal søke erstatning.

– Men vi ønsker i alle fall at man skal se på driften rundt fødestua, og om dette faktisk var lov. Hvem hadde ansvaret for tildelingskriteriene? spør de ti.

Brannmerker

Christin Holm er en av dem som har hatt en lykkelig barndom. Per Windahl fra Halden kunne imidlertid fortelle en noe annen historie: Han ble til slutt fjernet fra sin første adoptivfamilie; to år gammel og med brannmerker oppetter beina.

– Men familien som overtok meg burde heller ikke fått adoptere. De var for fattige, sier han.

Etter at han leste boka til Meyer har han nå begynt å grave i sin fortid. To nye halvsøsken har han oppdaget så langt.

– Men jeg har ennå ikke turt å ta kontakt, sier han.

Anne Jorunn Ottnes ble adoptert bort til barnløse foreldre på 52 år.

– Hver kveld ba jeg til Gud om at de måtte leve til jeg ble stor. Jeg vokste opp i ensomhet i et hjem preget av sykdom. Jeg har følt meg alene hele livet. Nå håper jeg at møtet med de andre adoptivbarna kan bli starten på noe. Jeg føler jeg har fått et fellesskap med noen, sier hun.

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags