Trilogiens regler: Kapittel én setter reglene. Kapittel to bøyer reglene. Men i finalen... glem reglene.

Slik lød det, fritt oversatt, i et av slagordene for Scream 3. Et annet var Noen har tatt sin kjærlighet til trilogier et steg for langt. Det er nok mest sannhet i det siste utsagnet. For tiden kan det virke som om trilogier mer er normen enn unntaket på kino.

Det stopper nemlig ikke med de ovennevnte titlene: Etter planen skal vi få (minst) tre runder med både Spider-Man, Blade og X-Men - samt Underworld, en trilogi vi her i landet ikke har rukket å begynne på engang.

Begrepsforvirring

Men nå skal vi være forsiktige med begrepene, her. Det er nemlig forskjell på en trilogi og tre frittstående historier om de samme karakterene. En trilogi er en helhet, ikke en serie som like gjerne kunne blitt to eller fire filmer.

Dermed faller Skrik, Austin Powers, Terminator, Blade, X-Men og Spider-Man med flere bums ut av definisjonen.

For ikke å snakke om Rocky, Dødelig våpen, Alien, Star Wars og Batman : Disse ble i sin tid kalt trilogier, men nå er det jo blitt for mange av dem.

Mad Max 4

For tiden står dessuten flere klassiske trilogier for fall. Mel Gibson er i gang med den fjerde filmen om Mad Max, mens Harrison Ford, alias Indiana Jones, etter planen skal legge ut på nye eventyr i 2005. Exorcist: The Beginning er så godt som klar, og Die Hard 4: Die Hardest satser på sommerpremiere i 2005.

Ringenes Herre burde derimot være grei nok, selv om dette egentlig er én enorm lang film som av praktiske grunner er stykket opp i tre.

The Matrix påstås å ha vært planlagt som tre - og kun tre - sammenhengende filmer fra starten av, så den får vi nesten godta.

Ni ganger trilogi

* Blå/Hvit/Rød: Krzystof Kieslowskis kolorerte trilogi malt etter det franske flagget.

* Breaking the Waves/Idiotene/Dancer in the Dark: Lars von Trier utforsker tre gode kvinner i sin Gullhjertetrilogi.

* Gudfaren: En av verdens beste trilogier, selv om treeren var en kraftig nedtur.

* New York Stories: En trilogi som kun er én film, fordelt på tre eminente regissører; Martin Scorsese, Francis Ford Coppola og Woody Allen.

* Night of the Living Dead/Dawn of the Dead/Day of the Dead: Zombier er et sant helvete å få utryddet.

* Ringenes Herre: Vi tar sjansen på at Peter Jackson ror det hele i land med Atter en konge.

* Såsom i en spegel/Nattvärdsgästerna/Tystnaden: Ingmar Bergmans pessimistiske kammerspilltrilogi.

* The Matrix: There is no spoon.

* Tilbake til fremtiden: Michael J. Fox alias Marty McFly roter det til for seg tre ganger, og fortiden er ikke hva den engang var. Ikke en trilogi i ordets aller strengeste forstand, men artig lell.

Trippel dansk

At en trilogi skal være en helhet, betyr ikke at det må være é n historie som fortelles. Den danske Arven av Per Fly, som for tiden gå r på norske kinoer, er for eksempel del to av en trilogi. Benken, som handlet om underklassen, var film nummer én, Arven har handling fra overklassen, mens film nummer tre skal ta for seg middelklassen.

En annen danske, Lars von Trier, jobber også i trilogier. Hans tre fø rste filmer var en trilogi om Europa. Så kom den såkalte Gullhjertetrilogien, mens Dogville er den første filmen i en planlagt trilogi om Amerika.

Salgstriks

I Hollywood er begrepet trilogi i dag lite mer enn et salgsfremmende buzzord som brukes når kontrakten for den andre oppfølgeren er signert. Da føler enkelte seg mer forpliktet til å se hele pakken, og ordet tar seg dessuten brukbart ut på overprisede DVD-bokser.

Men tre er et magisk og hellig nummer - symmetrisk, elegant og praktisk for en begynnelse, en midte og en avslutning. Det finnes av gode grunner ikke noe tilsvarende duologi eller quadrologi, selv om sistnevnte ord er blitt forsøkt brukt om de fire Alien-filmene.