Vi vil ha selvstyrt regionteater, dropp Østfold kulturutvikling

Høytidelig åpning: Shabana Rehman åpnet offisielt Østfold kulturutviklings «Scene K60» på Værste i jnauar 2013. Direktør Tormod Gangfløt i Østfold kulturutvikling til høyre. De som har underskrevet kronikken mener det som settes opp på scenen ikke har noe med et regionteater å gjøre.

Høytidelig åpning: Shabana Rehman åpnet offisielt Østfold kulturutviklings «Scene K60» på Værste i jnauar 2013. Direktør Tormod Gangfløt i Østfold kulturutvikling til høyre. De som har underskrevet kronikken mener det som settes opp på scenen ikke har noe med et regionteater å gjøre. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

KronikkDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.I et leserinnlegg nylig stiller Arbeiderparti-politiker Andreas Lervik endelig spørsmål ved regionteaterstatusen i Østfold, som per i dag er ikke-eksisterende. Dette er på tross av at Scenekunst Østfold, som per januar 2017 ikke lenger heter Scenekunst Østfold, men kun er en avdeling underlagt Østfold kulturutvikling, tildeles statlige midler med formål om at det skal leveres teater til fylket.

Den oppgaven løser de ikke, slik organisasjonen er bygget opp i dag. Et regionteater skal være der for publikum, dernest for kunstnerne og med en administrasjon på bunnen. I dag er tilfellet at det på Østfold kulturutvikling er en overvekt av administrativt ansatte og tomme saler. Publikum er ikke i førersetet.

Vi er en stor gruppe kulturutøvere med rot i Østfold, som ønsker et skikkelig regionteater i fylket vårt, og vi har ønsket det lenge. Vi har mange ulike bakgrunner innen scenekunstfaget: Vi er nyutdannede fra prestisjetunge skoler i Norge og utlandet, vi er folk som har livnært seg av å jobbe med kultur i fylket i mange år, vi er folk med kommersielle kunstneriske ambisjoner og folk med smale kunstneriske visjoner. Rettere sagt: Vi sitter på alt det publikum ønsker og trenger. Dessverre velger mange av oss å jobbe utenfor fylket.

I dag er tilfellet at det på Østfold kulturutvikling er en overvekt av administrativt ansatte og tomme saler. Publikum er ikke i førersetet.

Nå er det kommet til et bristepunkt hvor vi ønsker å ta tak selv, og etter leserinnlegget fra Lervik følte vi i kulturmiljøet i Østfold at det var på tide å slå hodene sammen og rope høyt om en generell misnøye som har spredt seg rundt måten fylkets såkalte teaterbauta er blitt driftet.

Hva gjør Østfold kulturutvikling? Hva er de kunstneriske teaterambisjonene på K60 på Værste? For nei dessverre, Andreas Lervik, de leverer ikke på kvalitet og kvantitet, slik du skriver i ditt leserinnlegg, for de leverer faktisk ikke noe som helst. Man må ikke blande Den Kulturelle Skolesekken, Kulturdråpen og tilsvarende, som man også finner hos Østfold Kulturutvikling, inn i dette, for det har ikke noe med et regionteater å gjøre.

Det som var Scenekunst Østfold, derimot, er statlig finansiert med omkring åtte millioner kroner hvert år, men hvor går disse pengene? De produserer ikke lenger forestillinger selv, men legger store summer i andres produksjoner uten å følge det opp eller stille krav. Ja, de bidrar også med økonomiske midler til enkelte lokale produksjoner, men mange av oss har selv sett hvordan store summer på flere hundre tusen kroner spyttes inn i produksjoner uten lokal tilknytning og forsvinner ut av fylket, eller i verste fall ikke blir spilt mer enn én gang. Dette er penger som skulle tilfalt publikummet i Østfold.

Nylig utlyste Østfold kulturutvikling en stilling som «teatersjef» for scenekunstavdelingen, men det var ønskelig at vedkommende ikke selv var kunstnerisk utøvende. Her stiller vi et stort spørsmål ved prioriteringen av søkernes kompetanse når det allerede er en så massiv overvekt av administrasjon i et hus som skal produsere kunst. I et regionteater må også teatersjefen ansettes på åremål slik at det er en gjennomstrømning av dynamiske kunstneriske ambisjoner.

Vi vet hva vi vil – vi vil ha et profesjonelt, selvstyrende teater i Østfold – og vi er klare til å ta ansvar!

Vi har lest saksfremlegget som skal opp i Kultur- og næringskomiteen 26. april 2017, og som peker på Østfold kulturutviklings ambisjoner som regionteaterscene. De lister blant annet opp Ufestivalen, Barnas Verdensdager og kommunale satsinger som Fargerikt Fellesskap, som satsingsområder. Det er vel og bra, men det har ingenting med et regionteater å gjøre.

Et regionteater må bestå av folk med kunstnerisk kompetanse, og det kan ikke driftes under en paraplyorganisasjon som Østfold kulturutvikling. Regionteatret må være selvstendig og det må drives av folk med kunstneriske ambisjoner. Det må være en autonom organisasjon som er underlagt visse kvalitetskrav, men som ikke reguleres av en overordnet gren i fylket. Det må være en armlengdes avstand mellom de som bevilger penger og de som produserer kunsten. Det skal primært produsere egne teaterforestillinger.

Vi er sikre på at den beste – og eneste – løsningen finnes i løsrivelse fra Østfold kulturutvikling. Det som en gang het Østfold Teater skulle aldri mistet sin autonome status. Navneskifte, rebranding og nytt fokus ut mot det lokale publikummet er løsningen.

Den kompetansen som trengs til å gjøre en forskjell, den besitter vi. Det er mye kulturell aktivitet i Østfold, og vi ønsker å bruke ressursene våre, men vi sitter i dag på hver vår tue og produserer, og det er et regionteaters oppgave å samle oss. Den oppgaven er det ingen som har i dag.

Glommaringen, Andreas Lervik

Glommaringen, Andreas Lervik Foto:

Vi er enige med Andreas Lervik i at vi sårt trenger et regionteater i Østfold, men vi kulturaktørene må være med å dra lasset, og ikke drukne i et stort byråkrati på et bortgjemt sted hvor knapt en publikummer har satt sin fot noensinne. Ingen er viktigere i en kulturproduksjon enn publikummet, og et regionteater må åpne dørene for dem. Slik det er i dag fungerer det dessverre ikke.

Vi ønsker et levedyktig og synlig regionteater med en sterk publikumsmasse og et variert scenetilbud, og vi sitter her på tuene våre og er klare til å bidra! Til sammen besitter vi både kunstnerisk og administrativ kompetanse fra et enormt antall teaterproduksjoner, og vi vil stå samlet for å kunne gi teater til Østfold-publikummet. Hva vil dere, politikere? Hva ønsker dere, publikum? Vi vet hva vi vil – vi vil ha et profesjonelt, selvstyrende teater i Østfold – og vi er klare til å ta ansvar!

Signert, alfabetisk:

 1. Catharina Heide Amundsen, regissør, dramatiker og produsent, Halden
 2. Nina Andreassen, skuespiller, Sarpsborg
 3. Gjermund Andresen, scenograf og kostymedesigner, Sarpsborg
 4. Axel Aubert, skuespiller, Sarpsborg
 5. Petronella Barker, skuespiller, Fredrikstad
 6. Sanna Bjerketvedt, skuespiller og musikalartist, Moss
 7. Sofie Bjerketvedt, skuespiller, musikalartist og sanger, Moss
 8. Hanne Blekken, regissør og produsent, Spydeberg
 9. Dag Brandth, låtskriver, musiker og skuespiller, Halden
 10. Sverre Breivik, skuespiller, Moss
 11. Heidi Gjermundsen Broch, skuespiller og sanger, Råde
 12. Rania Broud, regissør og skribent for Norsk Teatertidsskrift, Fredrikstad
 13. Philip Bøckmann, sanger, skuespiller og produsent, Sarpsborg
 14. Ellen Marie Carlsen, pianist, repetitør og kapellmester, Moss
 15. Camilla Vogn Chylie, danser, koreograf og produsent, Fredrikstad
 16. Hanne Dahle, skuespiller, Son
 17. Daniel Dystebakken, musikalartist, Råde
 18. Ann Christin Elverum, skuespiller og sanger, Sarpsborg/Berlin
 19. Ann Mari Elvestad, regissør og produsent, Sarpsborg
 20. Harald Engan, regissør, Moss
 21. Robin A. Eriksen, regissør, produsent og skuespiller, Fredrikstad/New York
 22. Katja Ebbel Frederiksen, scenograf og kostymedesigner, Fredrikstad
 23. Kristian Gangfløt, skuespiller og artist, Fredrikstad
 24. Tomas Adrian Glans, regissør og koreograf, Halden
 25. Lise Andrea Marie Grimelund-Kjelsen, scenekunstner, Sarpsborg (Praha
 26. Per Emil Grimstad, skuespiller og regissør, Moss
 27. Hanna-Maria Grønneberg, skuespiller, Fredrikstad
 28. Mats Gukild, skuespiller, Moss
 29. Aina Beate Gundersen, skuespiller, artist, sang- og korinstruktør, Fredrikstad
 30. Hanne Hagerup, dramatiker, Fredrikstad
 31. Bjørn Halstensen, musiker og produsent, Fredrikstad
 32. Frida Helene Hansen, skuespiller og musikalartist, Sarpsborg
 33. Robin Heiberg, skuespiller, Fredrikstad
 34. Sverre Magnus Heidenberg, danser, koreograf og produsent, Halden
 35. Bjørn Heiseldal, produsent og teaterdirektør, Sarpsborg
 36. Cici Henriksen, skuespiller, regissør og produsent, Sarpsborg
 37. Alexander Hermansen, artist, skuespiller og komponist, Fredrikstad
 38. Monica Hjelle, skuespiller, Fredrikstad
 39. Simon Holt, lysdesigner, Fredrikstad
 40. Liv Renate Elnes Hovengen, daglig leder for Halden Teaterskole, Halden
 41. Martin Hovland, skuespiller og musikalartist, Fredrikstad
 42. Andreas Humlekjær, skuespiller, produsent og musiker, Fredrikstad
 43. Erik-André Hvidsten, skuespiller og sanger, Fredrikstad
 44. Patrick Hilmar Ingvaldsen, skuespillerstudent, Fredrikstad
 45. Iver Innset, skuespillerstudent, Rygge
 46. Aurora Louise Haugen Itland, danser, Halden
 47. Ole Fredrik Trosdahl Iversen, lystekniker, Sarpsborg
 48. Rudi Skotheim Jensen, scenekunstinstruktør, Råde/Belgia
 49. Marthe Elise Johannessen, danser, instruktør og koreograf, Fredrikstad
 50. Joakim «Jokke» Johansen, lysdesigner, Fredrikstad
 51. Christian Ruud Kallum, skuespiller, Moss
 52. Karianne Kjærnes, artist og skuespiller, Moss
 53. Kristine Kjøge, musikalartist, Fredrikstad
 54. Roskva Koritzinsky, dramatiker og forfatter, Fredrikstad
 55. Sanne Caroline Kvitnes, skuespiller og musiker, Halden
 56. Ann-Elisabeth Lande, regissør, Halden
 57. Sanne Andrea Landgraff, danser og musikalartist, Fredrikstad
 58. Morten Gjerløw Larsen, artist og tekstforfatter, Fredrikstad
 59. Renate Gjerløw Larsen, skuespiller, artist og musiker, Fredrikstad
 60. Martin Leines, produsent, skuespiller og tekniker, Moss
 61. Ole Jacob Lindberg, artist, skuespiller og produsent, Moss
 62. Trond Lindheim, musiker og komponist, Sarpsborg
 63. Brit Lossius, regissør, Fredrikstad
 64. Gina Kruse Ludvigsen, musikalartist og dubber, Moss
 65. Tine Lund, produsent og inspisient, Moss
 66. Anniken Bakken Lundberg, musikalstudent og låtskriver, Fredrikstad
 67. Martine Bakken Lundberg, skuespiller, regissør og koreograf, Fredrikstad
 68. Ole-Hermann Gudim Lundberg, regissør, produsent og skuespiller, Fredrikstad
 69. Kristin Lyhmann, dramatiker, Skiptvedt
 70. Sjur Marqvardsen, produsent og skuespiller, Sarpsborg
 71. Christina Mediaas, oversetter, Fredrikstad
 72. Morten Melsom, lydtekniker, Fredrikstad
 73. Morten Milde, regissør, skuespiller og musiker, Fredrikstad
 74. Hans-Petter Moen, artist, Sarpsborg
 75. Maria Mohn, artist og skuespiller, Fredrikstad
 76. Frederic Molund, skuespillerstudent, Moss
 77. Pål Nielsen, tekstforfatter, artist og produsent, Fredrikstad
 78. Mikkel Niva, skuespiller, Sarpsborg
 79. Aslak Aune Nygård, danser, Fredrikstad
 80. Linn Olsen, regissør, Moss
 81. Eline Sørbø Opsahl, skuespiller, Fredrikstad
 82. Ole-Henrik Mohn Pettersen, produsent, musiker og teknisk leverandør, Fredrikstad
 83. Tiril Pharo, skuespiller, regissør, dramatiker og produsent, Spydeberg
 84. Jannicke Rekvin, lystekniker- og designer, Sarpsborg
 85. Anders Rummelhoff, skuespiller, Fredrikstad
 86. Thor Rummelhoff, dramatiker, Fredrikstad
 87. Victoria Fredrikke Schou Røising, scenekunstner, Fredrikstad
 88. Knut-Erik Rønne, skuespiller og regissør, Sarpsborg
 89. Madeleine F. Røseth, skuespiller, Askim
 90. Eva-Lotta Sandberg, skuespiller, Fredrikstad
 91. Malin Schavenius, musikalartist og regissør, Sarpsborg
 92. Talina Hansen Skogseth, produsent og skuespiller, Fredrikstad
 93. Frank Skovrand, skuespiller, musiker og produsent, Halden
 94. Carine Smauget, inspisient, Fredrikstad
 95. Anneli Sollie, regissør, Ørje
 96. Christian Lamøy Stahr, komponist og arrangør, Sarpsborg/New York
 97. Michael Stave, produsent, Fredrikstad/Örebro
 98. Thomas Stene-Johansen, skuespillerstudent, Fredrikstad
 99. Patrik Asplund Stenseth, skuespiller og produsent, Sarpsborg
 100. Dennis Storhøi, skuespiller, Fredrikstad/Oslo
 101. Helge Sveen, skuespiller, Son
 102. Melissa Syversen, dramaturg og skuespiller, Fredrikstad/London
 103. Alf-Johnny Sørensen, inspisient, turnéleder, innspillingsleder, Fredrikstad
 104. Dag Sørlie, skuespiller, Fredrikstad/London
 105. Ulrik Tangen, skuespiller, Fredrikstad
 106. Trine Ulfeng, skuespiller, Fredrikstad
 107. Desirée Ulvestad-Grandahl, skuespiller, regissør og artist, Fredrikstad
 108. Jonas Urstad, skuespiller, Rygge
 109. Gusty Utterdahl, produsent, Fredrikstad
 110. Demian Vitanza, dramatiker, forfatter og scenekunstner, Halden
 111. Silje Louise Waters, dramatiker, regissør og produsent, Fredrikstad
 112. Helga Aakre, produsent og produksjonsleder, Fredrikstad
 113. Tina Aas, inspisient, Sarpsborg
Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags