«Vi kan klappe oss selv litt på skulderen og ta trøstig fatt på 2017»

Folkefest: Engasjement og frivillighet gjør Spydeberg Rock til distriktets folkefest uten side               stykke. I år fikk arrangørene også Østfoldprisen for sin innsats i kulturens tjeneste. Foto: ANDREAS Harjo Kjellmann

Folkefest: Engasjement og frivillighet gjør Spydeberg Rock til distriktets folkefest uten side stykke. I år fikk arrangørene også Østfoldprisen for sin innsats i kulturens tjeneste. Foto: ANDREAS Harjo Kjellmann

DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisen og alt innhold på nett

KommentarEt kulturår er aldri et annet kulturår likt. Roller skal besettes, finansiering skal på plass og frivillige rekrutteres. Prosjektene man har så brennende lyst til å få realisert lar seg ikke stable på bena hvert år når man ikke opererer innenfor en kulturinstitusjon med noenlunde stabil finansiering.

Likevel er det ingen tvil om at kulturlivet i distriktet er både rikt og variert, det så vi ansatte i Smaalenenes Avis da vi satte oss fore å dekke alt som skjedde i løpet av en nesten tilfeldig valgt tirsdag i oktober. Da kvelden var slutt, hadde vi vært på 58 store og små arrangementer av alle slag, fra korps og korøvelser til kunstutstilling og svømmetrening.

Lag og foreninger står for et vidt spekter av arrangementer. Spydeberg Brass har feiret sine 40 år, Askim Blanda Kor og Askim storband fylte kulturhuset med en storslagen James Bond-konsert der de lokale solistene Jørn Grepperud og Trine Rein briljerte. Mysen Mannskor og Mysen Damekor sang jula inn med tekstlesing på tradisjonelt engelsk vis.

MatMarked: Både vår og høst har Marit Udahl invitert til Matmarked i Mysen. Her ser du henne med Camilla Nordmo fra Taraldrud gård i Marker, som produserer Smaalensgås.

MatMarked: Både vår og høst har Marit Udahl invitert til Matmarked i Mysen. Her ser du henne med Camilla Nordmo fra Taraldrud gård i Marker, som produserer Smaalensgås.

Festivaler har distriktet også mange av, fra relativt små i Geiteberg Folk Festival og Askim Jazzfestival, til publikumsmagnetene Spydeberg Rock og Kraftfestivalen. Spesielt mobiliserer Spydeberg Rock store deler av bygda den helga den arrangeres, og i år er dette lagt merke til langt ut over kommunens grenser. I november ble Eddy Lyshaug, Kenneth Hansen og Børre Olsen tildelt Østfold-prisen, og en tredjedel av stemmene som kom inn hadde gått til arrangørtrioen fra Spydeberg.

Fikk PRiS: Eddy Lyshaug og Kenneth Hansen representerte Spydeberg Rock da de fikk Østfoldprisen.

Fikk PRiS: Eddy Lyshaug og Kenneth Hansen representerte Spydeberg Rock da de fikk Østfoldprisen.

For Kraftfestivalen ble det et brattere år. Styggvær og regn dro av gårde med hele festivalteltet, og førte også til utsatte konserter. Ronny Bergersen annonserte senere på sommeren at han gir seg i festivalens ledelse, og Tommy Leret har meldt om endringer for neste år.

Et relativt nytt grep i år har vært matmarkeder som har trukket folk ut i gatene både i Askim og Mysen. Og i Marker har ordet festival en egen klang, da arrangementer sommeren gjennom skaper festivalstemning ved kanalen; enten det er gummibåtfestival, slusefestival eller fløtærlotto.

Det mangler heller ikke på teater i Indre Østfold. I 2016 har vi hatt en liten, men helt lokal produksjon fra Tiril Pharo og Isak Andersen – «Promille». Nes Lenseteater, som lager større lokale produksjoner, har hatt et planleggingsår og kommer sterkere tilbake med to prosjekter i 2017.

Diskusjonen har vært levende, lokalt, hvor store stjerner utenfra må man ha for å trekke publikum? For tredje gang planlegges Soot-spelet i Ørje med navn som Alexander Rybak og Dennis Storhøi på plakaten. Et trekk som ser ut til å ha fungert godt med tanke på publikums interesse. Men for å få tak i de store navnene må man ligge minst to år på forhånd med planlegging og finansiering, noe som igjen gjør det vanskelig med en kontinuitet man kanskje kunne ønske.

 
Musikal: Arbeiderhistorien i Askim, i form av musikalen «Svidd gummi» av Kari Middelthon og Guttorm Guttormsen. I november 2016 var det 25 år siden Viking-fabrikken ble lagt ned.

Musikal: Arbeiderhistorien i Askim, i form av musikalen «Svidd gummi» av Kari Middelthon og Guttorm Guttormsen. I november 2016 var det 25 år siden Viking-fabrikken ble lagt ned.

Det ser man i Askim, hvor det tok seks år å komme tilbake med en andre oppsetting av musikalen «Svidd gummi». Nærmest som en markering av at det er 25 år siden Viking ble lagt ned trakk arbeider-musikalen godt besøk til seks forestillinger.

Av helt lokale forestillinger trekker russerevyen fulle hus både i Mysen og hos distriktets kulturelle storarrangør, Askim kulturhus. Men vi har også en mindre aktør i Ny musikk Østfold som har tatt i bruk Spydeberg prestegård til intime konserter og urframføringer.

For distriktets musikere har det vært et år med mange oppdrag, det gjelder både for Rune Rudberg, Sørgekåpe, Magnus Berg og Trygve Skaug. Etter at han fikk Spellemannsprisen i 2014 har Admiral P hatt nok å gjøre, og i 2016 var det også klart for deltakelse i tv-serien «Hver gang vi møtes».

Fikk Heder: I flere år har bandet Jack Stillwater jobbet med platen «The Farmer Trilogy».

Fikk Heder: I flere år har bandet Jack Stillwater jobbet med platen «The Farmer Trilogy».

På platefronten er Morten Huseby fra Mysen, gitarist i bandet Jack Stillwater, en av dem som har fått heder. Bandet har stått på i flere år med en platetrilogi om utvandringen til Amerika. I år fikk de kredit for jobben, platen er av flere nettsteder og Fredrik Wandrup i Dagbladet kåret til en av årets aller beste. Også Jørn Åleskjær fra Askim som har hatt suksess, dog ukjent for mange i Indre Østfold. Hans poplåt «Cherry Blossom i Japan» føk rett inn på listene i nettopp Japan. Også dette albumet «The Loch Ness Mouse» nevne av mange, blant annet Vårt Land, som en av årets beste.

For dem som skal leve av utelivet har det vært et år med store omveltninger, kanskje spesielt i Mysen. Mette Leret har avviklet driften av Station Pub etter 26 år. Etter bare ett års drift måtte kulturkafeen Caza Resa stenge, og Café Indre kom på plass i kulturkvartalet. Restauranten Tandori måtte legge ned, mens Mysen kulturkompani overtok det som var Brukbar og Mysen bar.

LA NED: Mette Leret la ned driften på Station Pub i Mysen etter 26 år.

LA NED: Mette Leret la ned driften på Station Pub i Mysen etter 26 år.

I Askim har det vært brann på Tandori og skjenkestopp på Asia-senteret og Kos. Når alle rokkeringer er tatt, ser man at Indre Østfold sitter igjen med svært lite utelivstilbud, men to nye restauranter – Jams og La Moss – som så langt har blitt godt mottatt av publikum.

Sånn sett har 2016 brakt med seg endringer som fortsetter inn i 2017. Men hvordan man vrir og vender på det – frivilligheten sikrer både at vi har et variert kulturliv i distriktet og kontinuiteten av det. Derfor er det med all mulig grunn vi kan klappe oss selv litt på skulderen og ta trøstig fatt på 2017 – i vissheten om at det nok blir litt annerledes, men ikke mindre rikt.

FOLKSOMT: Hele sommeren trekker store arrangementer folk til Ørje og Haldenvassdraget.

FOLKSOMT: Hele sommeren trekker store arrangementer folk til Ørje og Haldenvassdraget.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags