Krysser fingrene for at Smaalenene Cup kan gjennomføres: – En avlysning kan få store konsekvenser

KAN BLI AVLYST: Smaalenene Cup samlet i fjor nærmere 200 lag og 2.200 spillere. Årets arrangement skulle bli enda større, men nå er det ikke sikkert det blir noe av. Koronasituasjonen i Norge gjør at arrangøren er usikker på om det lar seg gjøre å gjennomføre. Her er HK Eidsberg G2003 i aksjon fra en tidligere utgave av Smaalenene Cup.

KAN BLI AVLYST: Smaalenene Cup samlet i fjor nærmere 200 lag og 2.200 spillere. Årets arrangement skulle bli enda større, men nå er det ikke sikkert det blir noe av. Koronasituasjonen i Norge gjør at arrangøren er usikker på om det lar seg gjøre å gjennomføre. Her er HK Eidsberg G2003 i aksjon fra en tidligere utgave av Smaalenene Cup. Foto:

Flere tusen mennesker er på en eller annen måte involvert i Smaalenene Cup hvert år og turneringen genererer store inntekter til de lokale klubbene. Nå sitter styret og venter i spenning på om de må avlyse årets arrangement eller ikke.

DEL

Smaalenene Cup i håndball eies av de seks klubbene Askim IF, HK Trøgstad, HK Eidsberg, Spydeberg IL, Skiptvet IL og Ørje IL. Cupen har gradvis vokst seg større og større. I fjor deltok 193 lag og 2.200 spillere. Sammen med dommere, oppmenn, lagledere, trenere, funksjonærer og foreldre utgjorde dette mange, mange tusen mennesker.

I tenkeboksen

Årets cup, som er den 12. utgaven, er terminfestet til 28. til 30. august. Men over hele landet avlyses nå det ene kultur- og idrettsarrangementet etter det andre. Det gjør at også styret i Smaalenene Cup er i tenkeboksen.

– Vi skal ha et styremøte rett over påsken for å snakke nærmere om hva vi gjør. Så langt har vi lagt én plan for at det blir noe av og én plan for at vi må avlyse. Utfordringen med å vente for lenge er at vi får dårligere tid med tanke på all logistikk, innkjøp og ikke minst det sportslige opplegget. Så det er begrenset hvor lenge vi kan sitte på gjerdet, forklarer styreleder Åse Marie Storsand.

– Et annet alternativ er å utsette cupen til senere i høst. Utfordringen er at det er mange andre store cuper som også vil flytte sin turnering. Da kan det bli enda tøffere konkurranse, sier Storsand videre.

Konsekvensen av å avlyse har også en økonomisk side. Cupen er nemlig en av klubbenes viktigste inntektskilder. I fjor omsatte cupen for 1,5 millioner kroner og satt igjen med et pent overskudd på 600.000 kroner. Disse ble fordelt mellom klubbene ut ifra en fordelingsnøkkel på hvor mange dugnadstimer hver av klubbene har bidratt inn med.

– Denne løsningen fungerer godt og vi vet at pengene kommer barna til gode igjen. Det er også en godt betalt dugnadsjobb. Timesatsen ligger stort sett mellom 200 og 300 kroner. Så vårt mål i styret er å gjøre det så økonomisk bra som mulig så vi kan føre frisk kapital tilbake til klubbene. I år hadde vi også lagt lista høyt. Vi håpet på ny rekord med opp mot 250 lag. Det kan vi nok se langt etter nå uansett, sier hun, og forteller at det er drøye 80 lag som har meldt seg på så langt. Det er stort sett lag fra arrangørklubbene.

LES OGSÅ: Arild (40) har startet en helt spesiell klubb for ungdom som faller utenfor tradisjonell idrett

Første år som leder

– Det er nok mange klubber rundt om som sitter og venter på hvordan koronasituasjonen utvikler seg før de melder på cuper nå. Vi har heller ikke påmeldingsfrist før 1. juli. Så det er godt med tid. Men vi får virkelig håpe hverdagen normaliserer seg igjen etter hvert slik at vi kan få arrangert cupen. Det er mange som gleder seg til den. Samtidig skal vi ikke ta noen sjanser. Vi må se dette i det store bildet og tenke hva som er det beste for alle som er involvert. Må det avlyses, så må det avlyses, poengterer Storsand, som har sitt første år som styreleder i år.

– Jeg er jo håndballmamma og har jobbet dugnad på cupen før. Men det er første gang jeg sitter i styret. Du kan jo si jeg har vært heldig med mitt første år, humrer hun, og tenker på situasjonen cupen er havnet opp i.

LES OGSÅ: Folk strømmer ut i skog og mark – nå kan usynlige o-poster motivere enda flere

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags