Gå til sidens hovedinnhold

– Kompiser og foreldre sørger for ulovlig alkohol

Vil langing til livs

Artikkelen er over 6 år gammel

Har du tenkt på at du kan bli nektet innreise til land som USA og Australia, hvis du blir tatt for langing av alkohol til mindreårige?

ASKIM: «Når noe først havner på politiattesten din, forsvinner det aldri», heter det i en brosjyre som er utgitt av Vinmonopolet. Den inngår i en kampanje som retter seg mot langing.

Politistasjonssjef i Askim, Trond Widme, synes kampanjens budskap er viktig å ta på alvor.

– Kjøper du alkohol til noen som er yngre enn 18 år blir konsekvensene fort brysomme. Strafferammen er bøter på mange tusen kroner, fengsel opp til seks måneder – og naturligvis en prikk på rullebladet som du aldri blir helt kvitt.

– Og det igjen kan bety?

– Det kan for eksempel bety at du ikke får gjennomført studiene du planlegger. Politi- og pilotutdannelse, eksempelvis, stiller ekstra strenge krav til rent rulleblad.

– Hvem tror du langer? Profesjonelle? Foreldre? Kompiser?


– Ikke profesjonelle. De opererer innenfor andre markeder. Det er nok mest kompiser og foreldre. De bør tenke på at det er en grunn til at det er satt en aldersgrense på 18 år. Vi vet at den årstiden vi nå går inn i er en typisk ungdomstid, og at det da kan oppstå mange uheldige episoder. Mye skyldes alkohol. Full ungdom gjør dummere og farligere valg enn edru ungdom.

Det bør den som langer, tenke på.

– Kniper dere ofte folk som langer?

– Nei, det er sjelden. Dette foregår i det stille og rolige. I fjor hadde vi ingen slike saker. Derfor er det desto større grunn til å være i forkant med det forebyggende, sier Widme.
Rune Schrøder, butikksjef i Vinmonopolet i Askim, minner om at dersom noe skulle skje med den du har kjøpt alkohol til, er du moralsk ansvarlig.

– Hva kan dere i Vinmonopolets butikker gjøre for å stanse langing?

– Vi kan bidra, blant annet ved å øke bevisstgjøringen om dette.

– Er dere selv flinke til å overholde 18-årsgrensen for omsetning av alkohol?


– Stort sett klarer vi oss bra og forlanger legitimasjon så snart vi er i tvil om alder. De siste seks årene har vi klart kontrollen 128 ganger og kun bommet fem ganger i tester som utføres av en såkalt «mystery shopper». Det er ikke moro, men vi lærer av det. I årets fire første måneder har vi fått to smilefjes per måned, altså åtte smilefjes til sammen.

Kommentarer til denne saken