Olivia har spilt ordentlig teater før i blant annet Oliver Twist i hjembyen tidligere.

(saken fortsetter under bildet)

– Det er første gang jeg er på teatercamp. Det er gøy og jeg føler jeg lærer nyttige ting, forteller 11-åringen fornøyd.

God tradisjon

(Saken fortsetter under bildet)

Vertskap for teatercampen, som er en av sommeraktivitetene for barn i Indre Østfold, er Tiril Pharo og Andreas Lyngstad. Tilbudet består av tre seks dager lange kurs for barn i alderen 10–20 år og foregår på gården deres Åsheim i Spydeberg.

– Vi har gitt dette tilbudet til barn siden 2009. Hver sommer har vi samlet omkring 50 barn her. På grunn av koronarestriksjoner, er opplegget litt annerledes i år – særlig fordi det meste må foregå utendørs, forteller Tiril Pharo.

Hun forteller entusiastisk om hva som er poenget med tilbudet og hva hun tror barna får med seg videre.

– Det fine og spesielle er at barna bor her sammen, leker sammen, utvikler noe sammen og at de får mye ut av dette. De lærer mer om seg selv og hvor viktig samspill med andre er. I år er fokuset satt på «frykt» i ånden til velkjente Tove Jansson, som vi baserer oppsettingen vår til slutt på, understreker hun.

(Saken fortsetter under bildet)

At frykt er årets tema har ingen ting med korona å gjøre.

– Det var bestemt lenge før pandemien slo til, påpeker skuespilleren, dramatikeren og regissøren.

Lærte teateruttrykk

Blant de mange tingene barna lærte om på campen var spesielle teateruttrykk.

(Saken fortsetter under bildet)

– Det vanlige er å si «brekk et bein» før man går på scenen når man ønsker folk lykke til, informerer Livia Gjesvold (9) fra Ski, som var en av flere som hadde tatt turen til campen uten å bo i vårt område.

(Saken fortsetter under bildet)

Barna lærte også om hvordan man kan «liksom-sloss» på scenene. Tiril Pharo drev med disse fysiske øvelsene utendørs. Barna lærte å «sparke» en annen og å «falle» når de ble sparket eller slått.

– Jeg har fått rollen som den slemme Hufsa, som er versting når det gjelder både å sparke og slå, samt å drive psykisk terror mot andre, fortalte en av to gutter på denne ukas camp; Diallo William Storm Wergeland (12).

Han var ikke spesielt fornøyd over rollen han hadde fått, men valgte å se positivt på det.

– Jeg synes det er en litt kjedelig rolle. Men jeg ønsker å bli skuespiller og da må man lære om mest mulig, påpekte gutten fra Sylling.

(Saken fortsetter under bildet)

Åsheim gård har en god del dyr. Ved siden av at barna hadde god tid til å leke med hverandre, hadde de god anledning til å kose seg med dyra – selv om hønsene ikke var spesielt samarbeidsvillige om nærkontakt.

(Saken fortsetter under bildet)

Ettersom barna var på camp på heltid, så hørte mange felles måltider med. Det var tydelig at de koste seg sammen med mat og drikke mellom teater-øktene. Felles overnatting var også noe barna koste seg med. Det var ikke minst der de fikk seg nye venner – uavhengig av en eventuell framtidig teaterkarriere.