Det er flere tilfeller av koronasmitte nå. Men kommuneoverlege i Indre Østfold kommune, Barbro Kvaal, sier det ikke er grunn til panikk.

– Den arter seg som en vanlig luftveisinfeksjon – slik vi ofte har i august og september når skolene starter igjen. Føler du deg i dårlig form, hold deg hjemme et par dager, råder hun.

Vaksine i uke 40

Kvaal opplyser at influensavaksinen kommer i uke 40. Da forventes det også nye doser av koronavaksinen. Trolig kan du få begge samtidig, men i hver sine sprøyter.

– Men vi vaksinerer folk hele tiden. Det er imidlertid stille og rolig på denne fronten foreløpig, sier hun.

– Har Folkehelseinstituttet koronaoppdateringer nå?

– Ingen oppdateringer på deres forside, sier Kvaal og leser opp aktuelle temaer som pneumokokkvaksine, informasjon om når barn bør være hjemme fra barnehagen og tiltak mot hodelus.

Flere egentester

– Teststasjonene er borte. Folk tester seg hjemme. Dette rapporteres som regel ikke videre. Unntaket er det nasjonale ankomstsenteret i Råde hvor det er mange nasjonaliteter. Der foregår det en del testing. Vi har også ukentlige møter med UDI som driver Mysen mottak – med mange nasjonaliteter, opplyser hun.

Kvaal har hele tiden hatt det samme rådet. Føler du deg dårlig, bli hjemme. Er du redd for smitte, bruk munnbind, vask eller sprit hendene ekstra godt. Hold avstand til andre.

– Jeg oppfordrer butikkene til å fylle på spritflaskene. De er tomme mange steder, sier hun.