– Hva skal vi med disse hersens turistene?

Idyll: Ind­re Øst­fold har and­re og minst like gode kva­li­te­ter som Norge ellers. Og så er vi ikke lei tu­ris­te­ne. Det er et­ter hvert blitt en kva­li­tet i seg selv. 	Foto: Bjørn Stei­nar Meyer

Idyll: Ind­re Øst­fold har and­re og minst like gode kva­li­te­ter som Norge ellers. Og så er vi ikke lei tu­ris­te­ne. Det er et­ter hvert blitt en kva­li­tet i seg selv. Foto: Bjørn Stei­nar Meyer

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

KommentarTuristhatet sprer seg. Vi hører om det fra Spania, Portugal, Hellas, fra Lofoten, Bergen, Flåm. Det kryr av turister. De skiter ned natur og hager, de forsøpler, forurenser og forsurer. De bruker knapt penger, for visaene ligger igjen om bord i cruiseskipene som blåser ut sur stank fra skorsteinene, eller sammen med tjuvfisket fisk i bobilene som skaper køer på veiene våre. Hva skal vi med disse hersens turistene?

LES OGSÅ: Roser den nye bobilplassen – første stopp på ferieturen

Vi er selv turister. Vi forlanger service, god vin og billige måltider. Vi tar det som en selvfølge at de innfødte er høflige, gjerne hjertelige. Bare de ikke svindler eller rundstjeler oss. Likevel ugleses turister, og jo flere turister, jo mer oppgitt og lei blir de innfødte – i Norge som i Kroatia.

I Indre Østfold har vi ikke mange turister, bare noen med campingvogn, bobil, en og annen med telt samt enkelte andre. Vi skulle så gjerne ha flere. Vi ønsker turistindustri, litt som Gamlebyen og Gudvangen, Røros og Reine i Lofoten. Vi skal ta imot turistene med åpne armer og hjertet utenpå t-skjorta, og servere de lekreste retter med elg, rådyr, gjedde og molter. Så skal vi vise dem helleristninger i Eidsberg, slusene i Ørje, Glommas kraftstasjoner og et idyllisk kulturlandskap. Vi tar dem gjerne med på en tur i Trømborgfjella eller ut på Stora Le. Og vi skal aldri gå lei.

LES OGSÅ: Her er DNTs nye hytte som du kan overnatte i på tur i Trømborgfjella 

I vår idyll i Hardanger opplever vi at tre busslaster med kinesere beglor oss som de eksotisk innfødte vi kan gå for å være, vi havner i bakgrunnen på selfier med tommelen opp, på stive gruppebilder, eller som uklar forgrunn idet vi passere en japaner som tar bilde av sin kone foran kirka. Noen kommer helt inn i hagen, men de tar bare bilder, ufine etterlatenskaper har vi til gode å oppleve.

Blir det for mange, kan vi skjønne dem som irriterer seg. Innfødte bergensere går ikke på Fisketorget, Oslo-folk inntar sjelden Vigelandsparken sommerstid. Slike steder snakker knapt noen norsk, produktene er dyre og køene fotside.

Kommer flere turister hit til Indre Østfold har vi mer enn steinalderminner, sluser og kraftverk å vise fram. Vi har enestående natur, fredelige pletter og vennlige mennesker som helt sikkert også prater hyggelig med turister. Vi er ikke lei de reisende horder, vi kan faktisk bli litt ekstra stolte hvis Indre Østfold plutselig blir attraktiv, selv uten Trolltunga eller andre fremtredende legemsdeler fra beboerne i fjellets indre.

LES OGSÅ: Fant søppelsekker fulle av fiskeavfall og mark: - Jeg kan ikke tro at noen kan være så simple

Dessuten; ikke alle turister fyller opp busser og jernbanevogner og drar i flokker til kjente steder hvor de kan ta bilde av hverandre og senere skryte: Her har vi også vært! For noen ønsker det ukjente, steder som ikke rennes ned av andre reisende, hvor naboen ikke trasket rundt i fjor, hvor man i samtalens løp tilfeldig kan skyte inn at man opplevde ro og stillhet, og slett ikke hjemlandets tungemål.

Kanskje dette er våre folk, de som kommer hit til oss som titter nysgjerrig og høflig, ikke oppgitt, hvis en turistlignende figur stopper og spør om noe. Snakker noen portugisisk eller tysk på Sandstangen eller ved Skansehytta, så akker vi oss ikke. Vi opplever det som fint og nesten eksotisk.

LES OGSÅ: Den finske turisten glemte å tenke på én viktig ting … 

Nå i turisthatets tidsalder skal vi kanskje fortsette med det; å være litt annerledesdistrikt. Sitte passe stille, men synlig i kanoen og vente på at turistene går lei av Røros og Reine, Fisketorget og fagre Stryn. Turister kan jo være kjekke folk som søker ro for sjelen, leter etter steder hvor kollegaen ikke har vært, hvor de slipper å gå i kø, hvor de ikke blir uglesett, men får møte oss innfødte slik vi er. Og hvor de får andre og gode opplevelser, noe vi her i Indre Østfold kan tilby. At de på kjøpet ferdes i en natur som er forskjellig fra ethvert tett turistifisert fjell-, dal- og fjordstrøk ellers i landet, er en bonus vi selvsagt unner dem.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags