– Det handler om gjensidig respekt for både to- og firbeinte. Da vi var ute i lysløypa og gikk i stad var det flere ungdommer som skøyt opp raketter. Da jeg prøvde å si ifra til dem fikk jeg beskjed om å holde kjeft. Det er ikke greit, sier Kjersti Wensås fra Skiptvet.

Som følge av ulovlig oppskyting av fyrverkeri har hunden hennes Daisy (11), som aldri tidligere har vært redd, blitt skremt for livet. Det hele startet nyttårsaften på formiddagen:

– Vi har ikke gjort noe spesielt for at hun ikke skal være redd, annet enn at vi har skjermet henne og gitt god kveldsmat. I tillegg har vi gått kveldsturen tidlig på nyttårsaften. I år var vi ute og gikk tur på formiddagen for å unnslippe fyrverkeri, men da var det noen som skøyt opp raketter ved Vestgård skole. Daisy ble kjemperedd, sukker Wensås.

– Hun skalv og hostet. Det hylte og skreik i rakettene.

Wensås har forståelse for at folk vil feire det nye året med fyrverkeri, men er klar på at det må skje på lovlig vis mellom klokken 18.00-02.00 nyttårsaften. Da er hundeeiere forberedt på det som skal skje.

– Da jeg la ut et innlegg om det på Facebook for å gjøre folk oppmerksomme på problemet, fikk jeg beskjed om å slutte å plage ungdommene, sukker hun.

Leteaksjon etter hund i Askim

For Hege Jeanette Eilertsen fra Askim fikk fyrverkerioppskyting vanvittige konsekvenser for henne da hunden hennes Diva stakk i full panikk under årets nyttårsfeiring:

Etterlyser skuddredd hund som forsvant lørdag kveld: – Vi har lett i hele natt

Fortvilt leting etter hund som stakk: – Begynner å bli en kamp mot klokka

Har tatt i bruk spesielt teknisk hjelpemiddel i søk etter hund på rømmen

I tre dager har leteaksjonen pågått for fullt og nå har tidligere eier Ida-Kristin Oudmayer tatt over ansvaret for letingen slik at Eilertsen kan få hvilt.

– Vi leter og leter. Nå hjelper Røde Kors oss litt, vi har hatt sporhunder på plass og vi har mange frivillige. Det blir en ny pulje med sporingshunder på dagtid i morgen. Vi har en viss peiling på hvor hun har vært disse dagene, sier Oudmayer.

De er fortsatt optimistiske, men er på lik linje med Wensås forbannet på ulovlig fyrverkeribruk:

– Til og med i dag har folk skutt opp raketter. Jeg kjenner jeg blir sur for vi har vært veldig offentlige med denne leteaksjonen, tordner Oudmayer.