Kjell-Vidar Åhman Teig fra Båstad bor i dag i Bålsta utenfor Stockholm, som fortsatt er en rød sone. Etter at koronasmitten spredte seg i mars, har han jobbet på hjemmekontor og gjort ferdig sin første bok.

– Jeg føler at folk i Norge tror at svenskene ikke bryr seg så mye om korona, det stemmer ikke. Mange svensker jobber hjemmefra og er mindre ute enn det som er vanlig.

– 80 prosent av svenskene har endret sitt liv etter at pandemien slo til. En grunn til at Sverige har hatt et høyere antall rammede er at man ikke har lyktes med å isolere de gamle og at koronasmitten kom seg inn på gamlehjemmene. Den svenske regjeringen har valgt å innføre rekommandasjoner framfor lover. Men det er mange tiltak her også, i butikker, kollektivtrafikken, og for eksempel er både Liseberg og Gröna Lund stengt, og alla større arrangement er avlyste og utsatte. Jeg tror det er vanskelig å finne en fasit, eller si akkurat hva som er rett og feil i en sånn situasjon, påpeker Åhman Teig. Alle land har hatt forskjellige forutsetninger fra begynnelsen.

Han lurer også på om tiltakene i Sverige kanskje har gjort at svenskene er mindre bekymrede enn nordmennene.

– Jeg snakker jo med familie og venner i Norge, og jeg har hatt en følelse av at det har vært stor bekymring knyttet til dette. Svenskene er også urolige for smitten, men bekymringen har kanskje vært noe mindre, sier Åhman Teig.

Skremte livet av datteren

I tillegg til å jobbe hjemmefra har båstingen også gjort ferdig sin første bok. Boken er en grøsser, basert på virkelige hendelser fra barndommen hans i Båstad, med en overnaturlig twist.

– Boken består av flere korte historier. En av historiene er basert på en rampestrek vi gjorde da vi var små. Jeg og skolekameratene mine fant en babydukke utenfor skolen. Vi tok den med oss til gravplassen og dekket den med ketsjup, den delen er sann. Men i boken bygger jeg historien videre. Det får fryktelige konsekvenser at den dukken havnet på gravplassen, innsauset i ketsjup, smiler han.

Ikke alle historiene tar utgangspunkt i sprell Kjell-Vidar og kameratene gjorde da de var liten. En av historiene tar utgangspunkt i den dagen Kjell-Vidar mistet broren sin til kreft.

– Jeg har kalt den fortellingen «Den tøffeste gutten». I den historien mimrer jeg tilbake til episoder fra hans barndom og dikter videre på hva som skjedde men han etter han forlot oss.

Da han startet skrivingen av boka, brukte han navnene til virkelige mennesker og stedsnavn fra Båstad, men under skriveprosessen bestemte han seg for å gi fiktive navn til alle karakterer og alle steder. Han tror likevel folk vil kjenne seg igjen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

– Hvorfor bestemte du deg for å skrive en bok?

– Førtiårskrisa slo til, og jeg har alltid hatt lyst å skrive en bok. Jeg har begynt mange ganger, men det har ikke endt opp med noe. En kveld jeg skulle fortelle en godnatthistorie for datteren min bestemte jeg meg for å fortelle en spøkelseshistorie. Det skulle jeg ikke gjort, hun ble så redd at hun ble liggende våken den natten. Men etter den episoden tenkte jeg at jeg skulle skrive en grøsser, forklarer Kjell-Vidar Åhman Teig.

Savner Båstad

Etter å ha flyttet til Bålsta, i nærheten av den svenske hovedstaden Stockholm for ni år siden, har Kjell-Vidar vendt tilbake til Indre Østfold både titt og ofte. Nå har han ikke sett venner og familie på et halvt år.

– Jeg savner å dra hjem til Båstad annenhver måned, men jeg har jo kontakt med folk via videosamtale. Planen min denne sommeren var å dra hjem til Norge og besøke venner og familie samtidig som jeg skulle distribuere boken min. Kanskje jeg kan komme til Indre Østfold og gjøre en promotering rundt halloween, smiler Kjell-Vidar Åhman Teig.