Jens Magnus Bøhler har laget et prosesjonskors som tar igjen fargene i Hovin kirke og har samme farge og striper i korset som korset i alterduken.

Følte han hadde gitt lite i kollektbøssa – derfor laget han korsene gratis

Hvem har laget spydet, lesepulten og de tre prosesjonskorsene? Jens Magnus Bøhler (79), selvsagt.
Publisert

I 1779 ble en mann ved navn Hans Hansen født. Han døde i 1868. Få vet nok hvem han var, men han lagde de harde kirkebenkene i Hovin kirke. For at folk ikke skulle sovne under gudstjenestene. Men hans oldebarn, Jens Magnus Bøhler, har da sovnet under gudstjenestene, han – harde og vonde benker til tross. Riktig nok har det blitt puter i benkene, men Bøhler synes nå fortsatt ikke de er så behagelige.

Artikkelen fortsetter under bildet

Benkene i Hovin kirke ble laget av Bøhlers oldefar.

Benkene i Hovin kirke ble laget av Bøhlers oldefar.

- Ære å bli spurt

Bøhler har vært bonde, men er nå pensjonist og tusenkunstner. Derfor var det naturlig at han fikk forespørselen. Kan du lage tre prosesjonskors – et til hver at kommunens kirker? Bøhler syntes det var en ære å bli spurt. Nøye studerte han inventaret i kirkene. Fargene og utformingen. Ja, til og med hvordan kirkerommene er utformet.

Artikkelen fortsetter under bildet

Jens Magnus Bøhler bruker mye av sin tid i snekkerverkstedet på Hesle gård.

Jens Magnus Bøhler bruker mye av sin tid i snekkerverkstedet på Hesle gård.

Så reiste han til sønnen, Arne Bøhlers, snekkerverksted hjemme på gården Hesle. Der ble tre kors, med ulike farger og føtter, laget. Hvert kors er inspirert av kirken det står i. Både korsene og skaftene er laget i tre, mens soklene er i jern.

Artikkelen fortsetter under bildet

Et prosesjonskors brukes blant annet av konfirmantene når de går inn i kirken. De tre korsene ble innviet under konfirmasjonsjubileet i fjor høst.

Ifølge nettsiden til Spydeberg felles menighetsråd, er Spydeberg kirke, slik den ser ut i dag, fra 1844. Hovins nåværende utforming er fra 1720. På prekestolen står årstallet 1630.

Etter at gamle Heli kirke brant ned, ble den nye vigslet 11. mars 2001.

Når Bøhler skal vise prosesjonskorset i en av de tre kirkene, er det naturlig å velge Hovin. Der er han døpt og konfirmert.

– Giftet du deg ikke der?

– Nei, for kona, Gerd, hørte til Spydeberg kirke, forklarer han og forsikrer at det gikk helt fint å gifte seg der.

Da sognepresten spurte hvor mye han skulle ha betalt for å lage de tre korsene, svarte Bøhler ærlig. Han har ikke slitt ut kirkebenkene gjennom tidene og har heller ikke vært blant de mest trofaste kirkegjengerne. Hans bidrag til kollektbøssene må anses som ganske ubetydelige. Derfor skulle han gjøre jobben gratis. Skulle bare mangle.

Artikkelen fortsetter under bildet

Bøhler har lagd mye annet til kommunen også. Lesepulten i Hovin kirke sto ferdig på slutten av 1990-tallet. For ikke så lenge siden ble det satt opp en statue i Folkehelseparken. Den har sin egen historie. For ved Mørk ble det rundt århundreskiftet blant annet funnet et spyd. Det var 28 centimeter langt. Det dannet grunnlaget til det som skulle bli Spydebergs kommunevåpen, nemlig de tre spydene som symboliserer kommunens tre kirkesogn. Jens Magnus Bøhler lagde for noen år siden en tro kopi av spydet som ligger godt bevart i kommunehuset.

Bøhler har to sønner. Mens Arne har arvet farens håndlag med håndverk, har Øystein håndlag med datateknikken. På pc-en laget han et utkast til statuen som nå står i Folkeparken. Faren lagde spydet på toppen. Det ble for flere år siden plassert på kommunens tusenårssted - som var i parken ved siden av Rema 1000. Men så trengte butikken mer plass, og tusenårsstedet ble flyttet. Lenge lå spyd og sokkel på lager før det igjen kom til heder og verdighet. Nå står statuen med sverdet, laget i cortenstål, i Folkehelseparken.

Artikkelen fortsetter under bildet

Sokkelen er tegnet av Bøhlers sønn, mens selve spydet har Jens Bøhler selv laget.

Sokkelen er tegnet av Bøhlers sønn, mens selve spydet har Jens Bøhler selv laget.

Cortenstål er, ifølge Wikipedia, en type stål som særlig anvendes til varmeelementer og i ovner. Stålet er temperaturbestandig. Materialet er forhåndsrustet, og får raskt et ytre rustlag, men gjennomrustes vesentlig tregere.

Jens Magnus Bøhler protesterer heftig når han omtales som kunstner. Men til nød kan han gå med på å bli kalt amatørkunstner. Visste du forresten at han har laget prammen som ligger i karpedammen på Spydeberg prestegård? Den ble innviet i fjor høst – samtidig som lysthuset ble innviet. Og det er laget av sønnen, Arne Bøhler.

Sogneprest Bård Haugstvedt er svært fornøyd med de tre prosesjonskorsene som brukes ved dåp og konfirmasjon.

– De er inspirert av inventaret i kirkene de står i. Bøhler har gjort en god jobb, sier han takknemlig og humrer når han tenker på oppgjøret. For da Bøhler innrømmet at han ikke hadde bidratt så mye til kollektbøssene og derfor lagde korsene gratis, måtte han le.

Fakta

  • Jens Magnus Bøhler har laget prosesjonskors til de tre kirkene.
  • Korset i Spydeberg kirke er i grått med tre gullstriper som tar igjen fargene i kirken. Foten er lik lysglobens fot.
  • Heli kirkes inventar er i lys og mørk eik. Disse fargene er tatt igjen i prosesjonskorset som også har to striper. Foten har samme utforming som sokkelen til kirkens lysestake.

Artikkeltags