MYSEN: Inntektene fra årets tv-aksjon går til Kirkens Bymisjons arbeid for å skape et varmere og mer inkluderende samfunn. Vi har møtt tre av brukerene fra Kirkens Bymisjons tilbud på Mysen. I denne delen møter vi Karin Nordlie.

– Siden 2007 har jeg bodd alene i Kløverveien. Jeg har en voksen datter og tre barnebarn, men vi har ikke så mye kontakt. For åtte år siden ble jeg utsatt for en dramatisk hendelse som spant beina under meg. Jeg har ikke lyst til å fortelle hva som skjedde.

LES OGSÅ: – Jeg tenner et lys for alle som møter motgang og sliter med å komme seg opp

– Men etter det har jeg blitt redd for å gå ut alene. Tør heller ikke ta toget til Oslo, for jeg føler meg veldig utrygg. Da fikk jeg psykiske problemer. Selvtilliten fikk også en alvorlig knekk. Fire år senere kom nok en smell. Familieproblemer. Etter det føler jeg at noen har vendt meg ryggen og snakker bak min rygg.

– Det var lite bistand å få fra hjelpeapparatet. Men jeg har reist meg igjen. Har nok en indre styrke og er nok ganske sterk psykisk – innerst inne. I tidlig barndom ble jeg utsatt for omsorgssvikt og kom i fosterhjem på en gård på Havnås. Familien der gjorde det beste den kunne. Uten den hadde jeg ikke vært der jeg er i dag.

– På Havnås hadde jeg en beskyttet oppvekst. Siden jeg ikke var vant til søskenkrangel eller lekekamerater, klarte jeg ikke å tilpasse meg skolehverdagen. Ble ofte mobbet. Dessuten tok det lang tid før noen skjønte at jeg trengte briller. Som barn hadde jeg store ryggproblemer som ikke ble fulgt opp. Da jeg var i 30-årene fikk jeg påvist fibromyalgi og ble erklært ufør.

LES OGSÅ: – Plutselig sa det stopp – Kirkens Bymisjon ble redningen

– Da jeg gikk i åttende klasse, skjedde et eller annet. For det ble bestemt at jeg ikke skulle gå niende trinn. Skolen mente visst at jeg ville være mer borte enn til stede på grunn av mobbingen. Da jeg ble litt eldre, hadde jeg lyst til å bli kjøreskolelærer. For det ville ryggen min tåle. Men siden jeg ikke hadde fullført grunnskolen og derfor heller ikke hadde tatt videregående skole, gikk ikke det.

– Etter overgrepet for åtte år siden, er jeg veldig plaget av tinnitus, altså øresus. Det gjør at jeg føler all støy som plagsom. For eksempel når stoler skraper mot gulvet. Jeg skal på kurs for å lære meg å leve med det.

LES OGSÅ: Jakter på gode supper – send oss din favorittoppskrift 

– Hos bymisjonen på Mysen har jeg et enestående tilbud. Her føler jeg meg som en av gjengen. Hvis dette tilbudet skulle bli lagt ned, vil mange bli skuffet og lei seg. Her får vi god, norsk husmannskost. For vi vil ha poteter. Ris er ikke Mysen-mat, sier Karin Nordlie.

 • Fakta
 • TV-aksjonen er søndag 21. oktober. Da skal 100.000 bøssebærere landet rundt samle inn penger.
 • Pengene fra årets TV-aksjon går til Kirkens Bymisjon som skal skape 700.000 møter mellom mennesker.
 • Slagordet er «Mindre alene sammen».
 • Med penger fra aksjonen kan bymisjonen skape møter som redder liv ved å tilby mennesker som opplever å stå utenfor, et nytt fellesskap, en seng eller en samtale.
 • Alle mennesker som bor i byene, skal få dekket basisbehov som mat, en seng å sove i og toaletter. Bymisjonen skal etablere flere akuttovernattinger.
 • Kirkens Bymisjon skal også etablere flere matstasjoner som skal servere minst et varmt måltid om dagen – slik at mennesker som har få steder å gå til, kan komme innendørs og spise varm mat.
 • Aksjonsmidlene skal også sikre at flere byer får sanitærtilbud som toaletter, dusj og vaskemaskin.
 • I 2017 opplevde 150.000 mennesker i Norge å ikke ha nok å spise.
 • Ett av ti barn i Norge vokser opp i fattigdom.
 • Bare 2 prosent av innvandrerne har besteforeldre i Norge.
 • 70.000 personer i Norge har ingen nære fortrolige eller venner de kan snakke med når de trenger det.

Les også: De ber deg om å ta søndagsturen – pengene går til å hjelpe ensomme