MYSEN: Cathrine Myhre er ansatt i Kirkens Bymisjon Mysen og de ansattes representant for årets TV-aksjon – hvor pengene går nettopp til bymisjonen.

Les også: Andelen fattige barn i Østfold øker: – Tallene er bekymringsfulle!

Aksjonssuppe

Siden årets TV-aksjon går til Kirkens Bymisjon, inviteres små og store, proffe og amatører, venner, sanitetskvinner, kokker og restauranter, kafeer, ensomme, skoleklasser, naboer, kolleger, aldershjem og bestemødre – kort sagt alle- til å sende inn sine oppskrifter på gode og varmende supper.

– Vi ser etter en suppe med det lille ekstra – som hjelper oss å gjøre samfunnet varmere og mer inkluderende, lyder invitasjonen fra bymisjonen sentralt.

Lokalt forteller Cathrine Myhre at det i Indre Østfold blir plukket ut tre til fire finalister. Så må en jury kåre vinnersuppen. Det skjer hjemme på kjøkkenet hos Eidsberg-ordfører Erik Unaas (H). Vinneren går videre til fylkesfinalen. Suppen blir også servert i bymisjonens kafé på aksjonsdagen 21. oktober. Fristen for å sende inn oppskrifter er 1. oktober.

Bymisjonen arrangerer også en aksjonskonsert i Festiviteten 11. oktober med blant andre Gaute Ormåsen, Marianne Antonsen og Cecila Vennersten.

Startet i 2016

Kirkens Bymisjon åpnet kafeen i oktober 2016 i Kløverveien i Mysen. For en rimelig penge kan alle komme for å kjøpe seg et varmt måltid på mandager, onsdager og torsdager. Bymisjonens tanke er nettopp å møtes over et godt og varmt måltid. Kafeen har en kjøkkensjef, men drives ellers av frivillige.

– Alle kan komme hit – selv om kafeen ikke er åpen. Vi er her for dem som trenger noen å snakke med – eller bare for å få en klem. Mange benytter seg av tilbudene her, og vi ser at flere av dem har blitt godt kjent og er mye sammen på fritiden også. For noen av dem er dette de eneste vennene de har, sier Myhre og legger til:

– Vi vet også at de som sliter med rus- eller psykiske problemer, føler dette som et sted de alltid er velkommen. Her er det ingen sosiale forskjeller. Ensomme eldre kommer også ofte hit for å kjøpe seg et varmt måltid og spise dette sammen med andre. Køen er ofte lang utenfor kafeen når vi åpner, forteller Myhre.

Arbeidstilbud

Myhre er koordinator for «I Jobb-prosjektet». Dette er et lavterskel arbeidstilbud for dem som har falt utenfor det ordinære arbeidslivet. Gjennom bymisjonen utføres oppdrag for private, kommunen og næringslivet.

– Deltakerne i prosjektet får 120 kroner per time i betaling før skatt. Pengene utbetales kontant etter hver arbeidsdag. Dette kommer som tillegg til annen stønad fra NAV. Mange har såkalt restarbeidsevne, sier Myhre.

Hun mener arbeidstilbudet bidrar til at deltakerne føler seg nyttige. Målet er også å få folk ut av sosialstønad og ut i jobb. Hver arbeidsdag starter med felles frokost i bymisjonens lokaler. Der kan også deltakerne tenne lys. Da Smaalenenes Avis besøkte kafeen, ble det tent lys for en syk medarbeider, en sønn som sliter og for en dement mor.

Deretter er det ut på oppdrag før de kommer inn igjen ved 12.00-tiden for å få seg et varmt måltid.

(Saken fortsetter under bildet)

 

Glad for aksjonen

Cathrine Myhre er svært fornøyd med at pengene fra året TV-aksjon går til nettopp Kirkens Bymisjon.

– Den styrkes som følge av innsamlingsaksjonen. Noen nye tiltak kan settes i gang. Aksjonen vil gi større oppmerksomhet om hva vi faktisk driver med. Vi håper igjen det vil gi økt oppslutning gjennom hele året - både til drift og utvikling av eksisterende tiltak - som blant annet her i Mysen. Gaver fra både privatpersoner og næringsliv har stor betydning for oss, sier Myhre.

Les også: De ber deg om å ta søndagsturen – pengene går til å hjelpe ensomme

Fakta

 • TV-aksjonen er søndag 21. oktober. Da skal 100.000 bøssebærere landet rundt samle inn penger.
 • Pengene fra årets TV-aksjon går til Kirkens Bymisjon som skal skape 700.000 møter mellom mennesker.
 • Slagordet er «Mindre alene sammen».
 • Med penger fra aksjonen kan bymisjonen skape møter som redder liv ved å tilby mennesker som opplever å stå utenfor, et nytt fellesskap, en seng eller en samtale.
 • Alle mennesker som bor i byene, skal få dekket basisbehov som mat, en seng å sove i og toaletter. Bymisjonen skal etablere flere akuttovernattinger.
 • Kirkens Bymisjon skal også etablere flere matstasjoner som skal servere minst et varmt måltid om dagen – slik at mennesker som har få steder å gå til, kan komme innendørs og spise varm mat.
 • Aksjonsmidlene skal også sikre at flere byer får sanitærtilbud som toaletter, dusj og vaskemaskin.
 • I 2017 opplevde 150.000 mennesker i Norge å ikke ha nok å spise.
 • Ett av ti barn i Norge vokser opp i fattigdom.
 • Bare 2 prosent av innvandrerne har besteforeldre i Norge.
 • 70.000 personer i Norge har ingen nære fortrolige eller venner de kan snakke med når de trenger det.