Kirkens Bymisjon har blitt et viktig og populært tilbud for lavinntektsfamilier og andre vanskeligstilte etter etableringen i Mysen i 2016. Organisasjoner deler ut matesker og julegaver til trengende barnefamilier, de låner ut sportsutstyr og tilbyr betalt arbeidstrening. I kafeen kan man komme og få seg et varmt måltid for å stille sulten.

Etter kommunesammenslåingen merker Bymisjonen også stor pågang av mennesker fra andre deler av kommunen som også trenger deres hjelp.

– Det er en høy andel lavinntektsfamilier i hele den nye kommunen og det er ikke bare i Mysen det er utfordringer i forhold til psykiatri og rus, sier daglig leder Cathrine Myhre.

– Vi har hatt en enorm økning av brukere under pandemien, dette henger blant annet sammen med den store økningen av permitterte, og vi har delt ut 8 tonn med mat til trengende i Indre Østfold kommune, opplyser Myhre.

Da pandemien rammet stengte Nortura ned ansattebutikken og kantina og ga 20 tonn mat derfra til Kirkens Bymisjon i Østfold som de skulle distribuere videre til fylkets vanskeligstilte.

LES OGSÅ: Nortura måtte stenge butikken for sine ansatte – nå står folk i kø for å få matvarene

– Det er ikke alle som har mulighet til å ta seg til Mysen for å få hjelp, og ettersom behovet også er stort i andre deler av kommunen ønsker vi også å etablere oss i Askim og Spydeberg, sier Bymisjonens leder.

(Saken fortsetter under bildet)

Hun opplyser at Bymisjonen er i dialog med Fellesskapets Aktivitetssenter i Parkveien i Askim om en mulig etablering der.

– I Spydeberg har vi ikke landet noe ennå, men målet er å knytte oss til Nav når de blir etablert i Spydeberg, sier Myhre.

LES OGSÅ: Kirkens Bymisjon og Nortura hjelper folk som står i dyp koronakrise: – Det er ufattelig mange som sliter nå

Kirkens Bymisjon har også søkt kommunen om 1,2 millioner kroner i driftsstøtte.

– Vår store aktivitet i Mysen sier litt om hvor viktig det er at vi er til stede i hele kommunen. På våre åpen kafé-dager har vi gjennomsnittlig 60 gjester innom kafeen vår på Mysen. Hit kommer det folk fra hele kommunen for å få seg et gratis måltid, men folk fra Hobøl og Spydeberg synes det er tungvint å komme seg til Mysen. Kirkens Bymisjon er en viktig bidragsyter innen rus og helse. Og vi er jo også litt unike. Vi er eneste type organisasjon i kommunen som jobber med sosialt arbeid på denne måten. Og på mange måter avlaster og letter vi arbeidet til kommunen, forklarer Myhre.

Arbeidstreningstilbudet ijobb og Skattekammeret, gratis utlån av sportsutstyr, har blitt veldig populært i Mysen. Myhre tror behovet for å gi slike tilbud også i Askim og Spydeberg er stort.

Selv om Kirkens Bymisjon planlegger utvidelse til Askim og Spydeberg jobber de også med en utvidelse i Mysen.

– Vi utvider i Mysen og skal flytte en del av driften til tennishallen. Vi etablerer Skattkammeret og ijobbtilbud her og har også kjøpt inn mye nytt utstyr som racketer og skateboard, som de unge kan bruke i rackethallen eller på den populære Måsan aktivitetspark rett ved. Vi skal også samarbeide med tennisklubben om å drive kafeen i tennishallen, sier Myhre, som gleder seg til åpningen i august.

LES OGSÅ: Klubben har jobbet 1.000 timer gratis – nå er det ikke lenge til åpningen av senteret