Fyller kinosalene med våre kjente og kjære folkeeventyr

På lerretet: Vebjørn Enger og Gisken Armand i «Askeladden – I Dovregubbens hall». Foto/Copyright: Nordisk Film Distribusjon/ Maipo

På lerretet: Vebjørn Enger og Gisken Armand i «Askeladden – I Dovregubbens hall». Foto/Copyright: Nordisk Film Distribusjon/ Maipo

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Åshild Ramborg har fått jobben hun drømte om. Nå har hun vært med på å produsere storfilmen «Askeladden».

DEL

MYSEN: Mysen-jenta Åshild Ramborg hadde som barn en drøm om å bli journalist. Etter endt videregående skole startet hun på filmvitenskap i Lillehammer, og derfra gikk veien videre inn i filmbransjen.

– Som liten hadde jeg en drøm om å bli kulturjournalist. Men etter å ha gått filmvitenskap i Lillehammer hadde jeg blitt godt kjent med filmskolemiljøet der og bestemte meg for at jeg skulle utdanne meg til å bli produsent. Det er et lite miljø, og ved Den norske filmskolen utdannes det bare seks produsenter hvert andre år, forklarer Åshild Ramborg, som uteksaminerte seg fra skolen.

Åshild har sikret seg jobb som produsent i filmbransjen og har nå vært med på å produsere sin største spillefilm så langt, nemlig «Askeladden – I Dovregubbens hall».

– Hvor jobber du nå?

– Jeg jobber i Maipo Film og føler meg både heldig og privilegert som får jobbe for dem. Det er et stabilt og etablert firma, og de jobber mye med barne- og familiefilmer.

– Hva følte du da «Askeladden» endelig var på lerretet?

– Det var helt surrealistisk. Jeg har lenge hatt en drøm om å lage en film basert på folkeeventyr - og fikk endelig den drømmen oppfylt. Under premierJeger skjøt fire elger på tre dager en var det fullsatt sal på Colosseum i en nyoppusset kinosal.

Les også: Det verst tenkelige skjedde, men utekinogjengen gir ikke opp

– Hvorfor folkeeventyr?

– En del av motivasjonen for å skape en film basert på folkeeventyr er at jeg føler at disse eventyrene ikke står like sterkt lenger. En viktig drivkraft for meg er å kunne vekke nysgjerrighet og interesse for norsk fortellerkunst og kulturarv ved å introdusere Askeladden, Nøkken og huldre til barn som vokser opp i dag.

– Det var mormor som introduserte meg for disse karakterene, og det vil jeg føre videre.

– Du skal ikke se kinoen på Festiviteten også?

– Jeg har innmari lyst til det, og jeg ser at den går på kino der, så det er ikke umulig.

Åshilds første kinoopplevelse var på Festiviteten, hvor hun så «Ronja Røverdatter». Ramborg beskriver Festiviteten som sitt andre hjem hvor hun både har gått på kino og drevet med dans.

Foruten  «Askeladden» har hun også vært med på å produsere andre spillefilmer og kortfilmer. Hun har også laget egne kortfilmer.

Les også: Dorte-Lise klikket feil en gang - kunne blitt rundlurt

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken