– Ingen brydde seg, og jeg følte meg absolutt null verdt.
Dette var Kim Paulsens opplevelse etter å ha vært innlagt på flere ulike sykehus og helseinstitusjoner i slutten av april.
Etter en sykkelulykke fredag 28. april ble nemlig Paulsen innlagt på Kalnes sykehus i Østfold. Som følge av ulykken hadde han brudd i tre nakkevirvler, tre ribben og en tommel, en avrevet muskel og en knust kjeve.
Etter et kort opphold på Kalnes sykehus ble han sendt til Ullevål for operasjon, og deretter tilbake til sykehuset i Østfold. Her fikk han imidlertid ikke bli værende lenge.
– Jeg ble tatt vare på i to dager, før jeg fikk beskjed om at de var ferdige med å behandle meg, hevder Paulsen overfor Nettavisen.
Han ble likevel liggende på sykehuset i flere dager etter operasjonen.
– Slik er helsevesenet
Mandag 8. mai, en knapp uke etter operasjonen, fikk Paulsen beskjed om at han skulle overføres til Peer Gynt helsehus i Moss.
– Det virker som om sykehusene ønsker å kvitte seg med pasientene så fort de er behandlet. Jeg var nyoperert, og hadde fortsatt store skader, likevel ble jeg mer eller mindre overlatt til meg selv, mener han.
Asbjørn Sorteberg, avdelingssjef ved ortopedisk avdeling ved sykehuset i Østfold, skriver i en e-post til Nettavisen at det er kjedelig at Paulsen opplever at sykehuset ønsket å kvitte seg med ham.
– Det er slik helsevesenet er organisert. Vi har et begrenset antall sengeplasser og vi må prioritere strengt hvordan vi benytter disse, skriver han.
Ifølge Paulsen merket han en stor forandring i måten han ble behandlet på etter at han fikk beskjeden om sykehuset var ferdige med å behandle ham. Han fikk mindre oppfølging, og medikamentene ble kuttet ned på, hevder han.
– Det virket som om de forventet at jeg bare skulle forsvinne av meg selv. Legen virket til og med overrasket over at jeg fortsatt var der på torsdag.
Avdelingssjef Sorteberg forklarer situasjonen slik:
– Pasienten kom tilbake fra Oslo universitetssykehus (OUS) og var kirurgisk ferdigbehandlet. Det betyr at han har blitt operert, og har fått den behandlingen han er avhengig av å få på sykehus. Slik helsevesenet fungerer skal pasienter som ikke lengre trenger behandling i spesialisthelsetjenesten tas over av kommunehelsetjenesten.
Ble satt i taxi
Mandag ettermiddag fikk han beskjed om at han skulle reise med en taxi til helsehuset. Da han først ble innlagt ble klærne han hadde hatt på seg under sykkelulykken klippet av. Disse fikk han nå tilbake i poser han måtte bære selv, mens han gikk på egne bein gjennom sykehuset, iført sykehusskjorte.
– Jeg var nyoperert med nakkebrudd, så det å bære skal man helst unngå. Helst skal man vel holde seg i ro, sier Paulsen.
Da Paulsen tidligere hadde blitt fraktet mellom sykehusene, ble det ordnet med pasienttransport som gjorde at han kunne fraktes liggende. Han ble derfor bekymret når han nå skulle sitte oppreist i en bil som ikke ble kjørt av helsepersonell.
– Det var ingen som kunne bekrefte at dette var trygt med tanke på de skadene jeg hadde, forteller han til Nettavisen.
Taxien satte ham av utenfor helsehuset i Moss, og han måtte selv bære med seg posene bort til inngangen. Han betalte også taxisjåføren ut av egen lomme.
Sorteberg ved sykehuset i Østfold understreker at det ble vurdert som forsvarlig at Paulsen skulle fraktes i taxi, og legger samtidig til at det ikke var meningen at han skulle betalt for turen selv.
– Det er ikke slik at pasientene skal betale dette selv hvis det blir vurdert som riktig å besørge transport for pasienten, og vi har en ordning med pasientreiser som besørger transport av pasientene. Jeg kan ikke forklare hvorfor dette ikke fungerte etter intensjonen ved denne hjemreisen.
– Hvem er du?
Verre ble det imidlertid da Paulsen fikk inntrykk av at ingen på helsehuset visste at han skulle komme. Da Paulsen ankom helsehuset ble han stående ute i bare sykehusklær og sokker, uten sko, og ventet på at noen skulle slippe han inn. Han forteller at han sto utenfor og ringe på dørklokka i 10 minutter, før han til slutt kom seg inn i bygget fordi en annen person åpnet døren og skulle ut. Derfra måtte han lete etter ansatte som kunne hjelpe ham.
– «Hvem er du», spurte en av de ansatte. De hadde åpenbart ikke anelse om at jeg skulle komme, hevder Paulsen.
Sorteberg ved sykehuset i Østfold har forståelse for at Paulsen opplevde situasjonen som ugrei, men sier samtidig at helsehuset var forberedt på å ta imot Paulsen.
– Dette er selvsagt kjedelig, og det er ikke slik vi ønsker at det skal være. Kommunehelsetjenesten var informert og de hadde bekreftet at de var klar for å ta imot pasienten.
Ifølge Sorteberg hadde helsehuset gitt tilbakemelding om at de var klare til å ta ham imot.
– Svikt i rutinene
Eli Thomassen, direktør for helse og mestring i Moss kommune, skriver i en e-post til Nettavisen. at det er leit å høre om Paulsens opplevelse.
– Her har det skjedd en svikt i rutinene. På generelt grunnlag kan følgende opplyses: Overføring av pasient skjer i et samarbeid mellom sykehus og kommune. Sykehuset varsler at pasienten er utskrivningsklar. Pasientkoordinator i kommunen melder til sykehuset hvilket tilbud pasienten får og oppgir kontaktdata til aktuell avdeling.
Hun forteller videre at det er sykehuset som skal ordne med pasienttransport, og varsle avdelingen pasienten skal til. Dette for å sikre at pasienten blir godt mottatt og at informasjon om helsesituasjonen rapporteres.
– Slike transporter finner sted flere ganger daglig og det er heldigvis sjelden at denne type hendelser og misforståelser oppstår.
– Ble tatt vare på
Paulsen forteller at alt forandret seg idet de ansatte på helsehuset fant ut at han hadde plass der, og at han deretter ble godt tatt vare på.
– Dagene fra jeg fikk beskjed om at de var ferdige med meg på Kalnes, og fram til jeg kom til Peer Gynt, har ikke vært særlig greie. Vi skal ikke behandles på den måten, sier han oppgitt.
Etter forholdene går det bra med Paulsen, og han er nå på bedringens vei.