Kan søke om støtte til å beskytte mot ulv: – Noen føler seg ekstra utrygge

En slik vest med pigger kan beskytte hunden mot ulveangrep.

En slik vest med pigger kan beskytte hunden mot ulveangrep. Foto:

Markingene kan nå søke om penger fra et lokalt ulvefond. Kommunen har en million statlige kroner til fordeling.

DEL

– Innbyggerne kan søke om støtte til ulike konfliktdempende tiltak, som kan være ganske dyre hvis man skal bekoste alt selv. Det kan for eksempel være beskyttelsesvest med pigger til jakthunden, ekstra støtte til inngjerding, belysning av stier og lignende, forklarer kommunestyrepolitiker Glenn Bjerke (V).

LES OGSÅ: Like etter at Marianne og Ivar skaffet seg alpakkaer slo ulven til i nærheten av gården

(Saken fortsetter under bildet)

Tilskuddsordningen skal bidra til å dempe konfliktnivået i områder hvor denne krabaten ferdes.

Tilskuddsordningen skal bidra til å dempe konfliktnivået i områder hvor denne krabaten ferdes. Foto:

Vil bøte på utryggheten

Han er leder i det nye hovedutvalget for miljø, natur og utvikling, men det var som leder i det tidligere viltutvalget at Bjerke var med på å behandle saken om et ulvefond på nyåret.

– Jeg var forsåvidt imot å ta motta disse pengene, men når dette først er vedtatt og pengene ligger der, er det jo en positiv sak. For meg er det viktigst å gjøre noe med den utryggheten mange føler i områder med ulv. Noen føler seg ekstra utrygge med tanke på barnas skolevei og muligheten til å ferdes fritt og trygt i nærmiljøet og i skog og mark. Jeg mener det er veldig greit at det nå er mulig å søke om midler lokalt til ulike beskyttelsestiltak, sier Bjerke.

1 million til fordeling

Det er Klima- og miljødepartementet som har etablert en egen tilskuddsordning for å bidra til å dempe konflikt i kommuner med ulverevir. Utmarkskommunenes sammenslutning (USS) oppfordret sine medlemskommuner – deriblant Marker – til å søke om midler.

Og rådmannen søkte i fjor sommer om tilskudd fra Miljødirektoratet til utredningsarbeidet og til lokale, fysiske konfliktdempende tiltak i forbindelse med ulv i Marker. I august fikk kommunen tilsagn om 1.025.000 kroner til konfliktdempende tiltak. Rådmannen mener det kan være flere gode tiltak et lokalt ulvefond kan brukes til, og mener det er viktig at politikerne, innbyggerne og næringslivet selv får muligheten til å definere hva de mener er hensiktsmessig.

For 2020 settes søknadsfristen til 1. april.

Ville ha hånd på rattet

Kommunestyret vedtok nylig retningslinjene for et lokalt ulvefond, og overlater til administrasjonen å gjøre fondet operativt og forvalte det i tråd med retningslinjene.

Arbeiderpartiet og Høyre mener politikerne må mer inn på banen i disse sakene, og ville ha med en setning om at formannskapet fatter vedtak om fordeling av tilskudd.

– Vi tror det er smart å ha politisk bredde bak slike tildelinger, sa Ap's gruppeleder Morten Bakker, som fremmet forslaget på vegne av sitt parti. Han fikk støtte av Høyres Kenneth Sirevåg:

– Vi mener det er korrekt at dette må ligge i formannskapet. Hvis noen er misfornøyd, får de ta politikerne.

Men Ap-forslaget ble nedstemt med 11 mot 10 stemmer.

Artikkeltags