1 av 3 har allerede kjøpt julegaver - overraskende mange mener Lippestad

Positive tall: Senterleder Håvard Lippestad merker en liten vekst i antall sommerbesøkende på Askimtorget, sett i forhold til de samme ukene i fjor.

Positive tall: Senterleder Håvard Lippestad merker en liten vekst i antall sommerbesøkende på Askimtorget, sett i forhold til de samme ukene i fjor. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Nesten 1 av 3 vil kanskje eller helt sikkert kjøpe julegaver i sommer. Det betyr at over 1,2 millioner nordmenn kan være på julegavejakt i juli, melder Sparebank 1 i en pressemelding.

DEL

– Jøss, dette var overraskende mange, sier senterleder ved Askim Torget, Håvard Lippestad, til Smaalenenes Avis.

I en forbrukerundersøkelse Respons Analyse har utført for SpareBank 1 svarer 27 prosent at de kanskje skal på julehandel i sommer mens 4 prosent svarer et ubetinget ja.

Lippestad sier senteret ikke har noen tall eller oversikt over hvor mange som handler julegaver på sommeren, men at han synes det virket mange med 1 av 3.

– Handlingen øker i oktober og november før det eksploderer i desember. Hvis 33 prosent har kjøpt julegaver på sommeren allerede, kjøper folk vanvittig mye gaver. Det virker merkelig, sier Lippestad.

– Men, dette viser at folk er gode til å planlegge. Det er fullt mulig folk handler julegaver under sommersalget. Uansett hva kundene skal kjøpe er de velkommen hos oss, legger han til.

LES OGSÅ: Mange østfoldbutikker taper mye på svenskehandelen: – Ikke alt er billigere i Sverige

Mindre stress

– Jeg ser mange fordeler å være tidlig ute med gavekjøpene. De som sprer innkjøpene utover året får bedre tid og mindre stress til jul, skriver forbrukerøkonom Magne Gundersen i SpareBank 1 i pressemeldingen.

Å handle julegaver i shorts og sandaler kan være langt mer behagelig enn i tykke vinterklær. Men det er ikke bare fordeler med å være tidlig ute.

– Det er vanskelig å bytte gaver i romjulen som er kjøpt et halvt år før jul. Og gaver kjøpt i utlandet kan du bare glemme å bytte, forklarer Gundersen.

LES OGSÅ: Jula-sjefen vil ansette 25 nye medarbeidere til nytt varehus i Askim

Bedre råd til jul

Videre i pressemeldingen står det at sommersalg gjør det mulig å gjøre gode kjøp akkurat nå. Og den økonomiske belastningen virker mindre tyngende når ikke alle juleutgiftene kommer på en gang. Mange opplever derfor at det er smart å handle gaver i god tid.

– Når du sprer gavekjøpene og andre juleutgifter utover året, slipper du å få alle juleregningene i november og desember. Du vil rett og slett oppleve at julemånedene blir litt romsligere, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen.

7 fordeler med tidlig julehandel

  1. Juleutgiftene blir fordelt over mange måneder.
  2. Desemberøkonomien blir litt romsligere.
  3. Du har ekstra mye penger på konto og i lommeboka om sommeren.
  4. Du kan handle i fred og ro – i ditt eget tempo.
  5. Mindre stress og bedre tid til alle andre gjøremål oppunder jul.
  6. Annerledes gaver når de kjøpes på ferie – kanskje i et annet land – enn når du går i de samme butikkene som alle andre til jul.
  7. Er du en av dem som driver med dyr krisehandling på lille julaften? Begynn nå.

Den elektroniske undersøkelsen er utført av Respons Analyse i perioden 25. mai–1. juni 2017 med et landsrepresentativt utvalg på 1 016 personer.

Artikkeltags