Andrea (20) måtte hjem til jul – feirer med to nye familie-medlemmer

Hjemme: Andrea Pasic (20) er endelig hjemme etter å ha flyttet til Trondheim i august.

Hjemme: Andrea Pasic (20) er endelig hjemme etter å ha flyttet til Trondheim i august. Foto:

Studenten Andrea Pasic (20) har ikke vært hjemme i Askim siden august. Nå nyter hun juletiden i hjemkommunen.

DEL

Askim: Til vanlig er Pasic student ved NTNU i Trondheim.

– Jeg tar et årsstudium i psykologi, og stortrives med det. Fagene er svært interessante, og jeg tenker mye på å fortsette med en bachelor, sier 20-åringen.

Etter å ha flyttet sammen med kjæresten til bartebyen i august, har hun ikke satt fot i hjemkommunen. Før nå.

– Jeg blir alltid glad av å komme tilbake til Askim, og jeg merker at det har vært lenge siden sist nå. Både foreldrene mine, søsteren min og svigerforeldre har vært på besøk i Trondheim. Som regel snakker jeg også med mamma og pappa hver dag, men det er noe spesielt med å være tilbake og nyte ferietid med dem, sier hun.

Etter å ha fullført fire eksamener tok 20-åringen en velfortjent juleferie.

– Jeg har gledet meg utrolig mye til å komme hjem, og har brukt feiren som stor motivasjon under eksamensperioden. Nå slapper jeg av og nyter tid med familie og venner, sier hun.

(saken fortsetter under bildet)

Glad og fornøyd: Askim-jenta er svært fornøyd med juletiden og har kost seg masse med familien.

Glad og fornøyd: Askim-jenta er svært fornøyd med juletiden og har kost seg masse med familien. Foto:

En spesiell tid

Juletiden har alltid vært unik for Pasic.

– Jeg tror de fleste har et spesielt forhold til julen. Tradisjonene som preger høytidsdagene må gjøres på samme måte og i lik rekkefølge hvert år. Det er bare slik det blir ordentlig jul, sier hun.

Dette året har hun fått feire med sine nærmeste, blant dem to nye tilskudd til familien.

– På julaften fikk jeg tilbringe tid med både en treåring og en liten ettåring. Det var koselig, sier hun.

Askim-jenta stortrives i Trondheim til vanlig.

– Det er virkelig en flott studentby. Jeg hadde høye forventninger før jeg flyttet, men hverdagen ble enda bedre enn jeg hadde sett for meg. Jeg forstår hvorfor byen omtales som Norges beste studentby, sier hun.

Til tross for at hun ser for seg de neste årene som innbygger i Trøndelag, tror hun det er sannsynlig at permanent bosettelse vil skje i Østfold- eller Akershus-området etter utdanningen.

– Det er langt frem i tid, men jeg ser for meg at jeg vil flytte nærmere familien etter hvert. Jeg er glad i Askim, men må ta den endelige avgjørelsen når det blir aktuelt. Jeg ser for meg at jobbtilbud kanskje er flere nærmere Oslo, men at jeg ender på østlandet er ikke en fjern tanke. Det er viktig for meg å være i nærheten av familien min, sier hun.

–Hvorfor tror du mange unge velger å flytte vekk fra Indre Østfold permanent?

– Jeg tror det er vanskelig å gi et entydig svar, men for mange kan det kanskje handle om at man vil finne sitt eget sted. Når man har bodd i en relativt liten by i 20 år kan det hende at det frister med variasjon. Mange vil kanskje bygge sitt eget liv og egen identitet et annet sted. I tillegg er det mye ved storbyene som appellerer til den yngre generasjonen, sier 20-åringen.

Artikkeltags