Annonseres som småbruk, men mange ender opp som bolig

Populært: Småbruk i sentrale strøk er sterkt etterspurte. Denne gården i Hobøl gikk unna på rekordtid og til godt over takst.

Populært: Småbruk i sentrale strøk er sterkt etterspurte. Denne gården i Hobøl gikk unna på rekordtid og til godt over takst.

Artikkelen er over 2 år gammel

100.000 eiendommer i Norge har et jordbruksareal under 50 dekar. En stor del av disse småbrukene selges som fritidsbolig og bolig viser tall fra SSB.

DEL

Statistikken viser at bare litt over halvparten av de norske gårdsbrukene som omsettes i fritt salg, brukes til landbruk. Det skriver Moss Avis.

Videre går det fram av SSB-tallene at en av tre landbrukseiendommer som ble solgt i fjor, skulle brukes til bolig. 10 prosent av eiendommene blir brukt som fritidsbolig. Selv om hvert tredje gårdsbruk i Østfold blir brukt som bolig, er det knapt noen i fylket som bruker gårdsbrukene som fritidsboliger.

LES OGSÅ: Ektepar får lov til å ta i bruk en hytte på 70 kvadratmeter som bolig

SSB-statistikken forteller ellers at sentral beliggenhet er helt avgjørende for prisnivået på landbrukseiendommer. Statistikken viser at den gjennomsnittlige kjøpesummen for omsetninger i fritt salg i de minst sentrale kommunene i 2016 var 1,5 millioner kroner, mens prisnivået i de mer sentrale kommunene lå på 3,3 millioner kroner.

LES OGSÅ: 28-åring kjøper småbruk og får dobbelt så stor gård

Artikkeltags