Gå til sidens hovedinnhold

Jonas (18) ble hekta i ung alder – nå drømmer han stort

Da Jonas de Luna Skulberg gikk på ungdomsskolen bestemte han seg: Han skulle bli bedre enn de andre i bordtennis.

– På ungdomsskolen hadde vi et bordtennisbord. Jeg hadde lyst til å bli bedre, fordi det var «vinneren står» på det bordet, så da fikk man spille lengre hvis man ble god.

Dette var det første møtet Jonas hadde med drømmesporten sin.

– En venn av meg fortalt meg at det var en bordtennisklubb i Askim, og jeg tenkte at jeg kunne bli bedre hvis jeg ble med i den klubben. Etter det har jeg bare fortsatt med å spille, forteller Jonas, som nå har spilt bordtennis aktivt i tre-fire år.

Siden ungdomsskolen har han spilt i Askim Bordtennisklubb, der han nå også hjelper til på treningene for barna. Bordtennis er et raskt innendørs ballspill på bord, med racket og en lett plastball. Det spilles som regel en mot en ved å slå ballen frem og tilbake over et nett på tvers av bordet. Ballen skal sprette én og bare én gang før den returneres.

Norgescup avlyst

Han trener to totimers økter i uka, og forklarer hvordan en typisk trening er.

– Vi begynner med å varme opp, også slår vi inn ballen. Etter det gjør vi tekniske øvelser, sier 18-åringen.

Som i alle idretter kan man også i bordtennis vise hvor god man er på ulike konkurranser.

– Når det ikke er korona er det en del konkurranser som turneringer, mesterskap som NM, regionscuper, regionsturneringer og mindre turneringer. Det skulle være norgescup i Oslo nå nylig, men den ble avlyst på grunn av korona. Det er også divisjonsspill der man er med i en liga der man får poeng etter hvordan man gjør det, sier Jonas.

Godt samhold

Det han liker mest med konkurranser er dette:

– Når det er bordtennisbord over hele hallen er det ganske morsomt, for man kommer inn i hallen og hører lyden av bordtennis over hele hallen, sier Jonas og legger til:

– Det morsomt når man er i en turnering, og man vinner selv om man har ligget mye under. Siden det er basert på poeng og ikke tid, så kan man være et poeng fra å tape, men fremdeles vinne. Det gjorde jeg en gang, smiler han.

Mange barn og få unge

Det er ganske mange som spiller bordtennis i Askim, men det er flest barn.

– Det er kanskje 50 medlemmer totalt. Det er én til på min alder, og en god del som er yngre, sier Jonas.

Han forklarer hva som er krevende med bordtennis.

– Mange tenker at man ikke må bevege seg i bordtennis, men det er en god del bevegelse. Å klare og skru er store nivået opp fra når man spiller på skolen eller hjemme. Skruen blir viktig når man spiller i konkurranser, sier Jonas.

– Det er en lett idrett å få til å spille, men vanskelig å bli god. Det er en sport som passer for alle, legger han til.

– Lite miljø

Det er mange som spiller bordtennis for moro skyld, uten å trene det aktivt. Jonas mener at det er et lite bordtennismiljø i Indre Østfold.

– Generelt sett er det ikke så mange som spiller. Det er mange her i Askim med tanke på at det er bordtennis, men det er ikke mange i forhold til andre idretter. Det er kanskje ikke så mange som ser på det som en idrett, mener han.

Jonas har ikke mål om å bli verdensmester, men spiller fordi han synes det er gøy.

– Jeg prøver alltid å bli bedre, men jeg har ikke mål om å komme til et visst nivå. Jeg spiller for å ha det morsomt, og da blir jeg bedre også, avslutter han.

Kommentarer til denne saken