På en Facebookside hylles i disse dager restaureringen av Brekkegården. Jeg slutter meg fullt og helt til dette. Men bare 15 meter unna, på den andre siden av gata, ligger Askims virkelig store skam. En diger ørken av en stygg parkeringsplass midt i hjertet av byen vår. Slik har den ligget i mer enn 20 år.

Hele Guderudområdet ligger der og nærmest trygler om en ansiktsløftning.

De svenske småbyene Åmål, Arvika og Lysekil, blant mange flere, har prisverdige vakre byparker med store, skyggefulle trær, store, fargerike blomsterbed, vannspeil med fontener, gangveier, skulpturer, benker med sittegrupper, plener og lekeplasser. Jeg bare nevner dette som eksempler til etterfølgelse.

Enten man liker det eller ikke så blir Askim oppfattet som Indre Østfolds hovedstad. Jeg minner om at det stadig bygges og planlegges nye boligblokker i sentrum. I årene som kommer vil trolig tusenvis av nye byborgere flytte inn, i tillegg til de som allerede har etablert seg. Byborgerne trenger en stor «hage» og grønne arealer til rekreasjon, helse og glede. Askim trenger en romslig og vakker bypark! Min påstand er at dette er en nødvendighet for en by med respekt for seg selv, og et viktig bidrag for at byboerne skal få leve gode, verdige liv.

Egentlig burde kommunen for lengst ha ekspropriert, altså fratatt grunneier retten til å fortsette vandaliseringen av byen vår på denne måten i årevis. Men ekspropriering burde ikke bli nødvendig. Kunne det være mulig at kommune og grunneier kom sammen i fortrolige forhandlinger om en rimelig overdragelse til gjensidig fordel? Gjerne i forbindelse med et makeskifte. Og grunneier kunne for eksempel raskt få anledning til å oppføre en 3-4 etasjers boligblokk, fint tilpasset omgivelsene, ut mot Rådhusgata. Gjerne med flotte terrasser ut mot byparken i sør! Eller; eventuelt noen småhus anlagt i samme område. Kommunen må ha hånda på rattet, og poenget er at det avsette rikelig med areal til den nye, vakre byparken som kan strekke seg helt fram til jernbanesporet, og fint tilpasses gågata. Og den populære lekeplassen ligger der fiks ferdig allerede.

Noen vil nok, med rette , hevde at vi lever i tøffe tider og at mye annet må gå foran en bypark nå. Ja,men jeg sier jo ikke at parken skal stå øverst på lista. Etter min mening bør helse- og sosialpolitikk som eldreomsorg, sykehjem, barn og ungdom alltid komme først. Men en gang må vi ta tak i dette. Og kanskje kan det være godt for både hoder og hjerter å samles om noe positivt i disse usikre, dystre tider.

Det finnes bypatrioter i alle samfunnslag, i alle partier, og blant folk flest. Folk er glad i byen sin og ønsker den alt godt. Legg all prestisje til side, la oss stikke hodene sammen i en entusiastisk samtale for et byparkprosjekt. Jeg er sikker på at vi kan klare å omskape en trist, steinete ørken til en blomstrende, duftende oase midt i byen vår.

Til stolthet, til nytte og glede for veldig mange.