Husker du elgen som måtte skytes midt under O-løp i Trøgstad? Den var sjeldent gammel

Prøver: Frode Risbråthe, leder for viltnemnda i Trøgstad, hadde elgen hjemme hos seg for å ta prøver.

Prøver: Frode Risbråthe, leder for viltnemnda i Trøgstad, hadde elgen hjemme hos seg for å ta prøver. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

Trøgstad: I april ble orienteringsløpet Smaaleneneløpet arrangert i Østre Trøgstad, med mer enn 700 deltakere. Brått var det noe ganske annet som fanget oppmerksomheten deres. Godt i gang begynte flere utøvere å melde om en hjelpeløs, halvdød elg langs ruten, og viltnemnda måtte ut på jakt – midt under løpet.

– Det er en gammel, nærmest tannløs og sjuk elgku. Det skjer fra tid til annen at de blir sjuke og svake. Men vi skal ta prøver av hjernen dens med tanke på skrantesyke som det har blitt oppdaget noen få tilfeller av her i landet. Trolig sender vi også inn tannprøver, som sier noe om elgens alder. Ut ifra lengden på hodet, er dette en svært gammel elgku, sa Frode Risbråthe den gang. Han er leder for viltnemnda i Trøgstad. Og han hadde rett.

Elgkuas oppførsel hadde ikke med skrantesyke å gjøre, men en svært høy alder.

– Prøvene viste at hun var 18 år gammel. Det eldste jeg har hørt om i Trøgstad noen gang er 19 år, opplyser Risbråthe.

På nettstedet Hjortevilt.no står det at jakt er den vanligste dødsårsaken hos elg i Norge. Snittalderen for voksne okser skutt under jakt er ca. 4 år, mens kyr er i gjennomsnitt 5,5 år gamle. Bare et fåtall okser lever til de blir 15 år eller mer, hvis de unngår å bli skutt under jakt, mens elgkua kan bli noe eldre – maksimalt 20–25 år gammel.

Her kan du se elgfall i Indre Østfold 2017

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken