Smaalenenes Avis UNDER 20 hadde et intervju med Ella Yildirim (15) som går i 10. klasse på Askim ungdomsskole. Ella synes det er kjipt at kommunen ikke lenger prioriterer Polen-turen, som har vært vanlig å dra på tidligere.

Ja Ella, det er kjipt!

Det hadde dere fortjent!

Leder for seksjon ungdomsskole i Indre Østfold kommune, Nicolai Aas, uttaler at de heller vil satse på lokale tilbud enn turer som til Polen.

På journalistens spørsmål:

Lærer man like mye på turer i nærmiljøet som turer til Polen, der man får se gamle konsentrasjonsleirer, prøve å ligge i sengene som fangene lå i og oppleve hvordan det var der?

Svarer Aas: – Jeg tror man kan lære like mye på mindre og flere turer i lokalmiljøet enn som på en Polen-tur.

Unnskyld! - Hva er det man kan lære på en tur i lokalmiljøet, som oppveier en tur til Auschwitz?

For å sitere en ung jøde, Jakob Golombek, (veiviser) så er det først når man har vært i Auschwitz, sett grusomhetene, skoene, alt håret, gulltennene, lampeskjermer av tatovert hud, sett konsentrasjonsleiren, man først begynner å forstå ondskapen og hva som har skjedd.

Aas har helt rett når han fremhever at det er flere som blir med på mindre enn større turer, siden større turer koster mer.

Og så føyer han til:

– Målet bør være å få med alle.

Ja - helt enige, men vi snakker om to forskjellige ting!

Det er ikke en klassetur til Brennabu, Einarbu, eller Sjøglimt, det snakkes om, men en tur for læring om Holocaust og 2. verdenskrigs grusomheter!

Auschwitz, nazistenes mest beryktede konsentrasjonsleir, et uttrykk for den ultimate ondskap, hat, sorg og smerte.

Auschwitz, kalt pengemaskin, av tidligere Rådmann i I.Ø. sist saken var opp, uten reaksjon fra ordfører eller kommunestyre.

En hån, som fortjent en reaksjon og unnskyldning.

- Ikke vet jeg om Auschwitz er en pengemaskin, men jeg vet det er et sted for læring om menneskelig ondskap og hat.

Ja, Ella det er kjipt

Kjipt, når kommunestyret tillater at det skapes en klangbunn om at noen gjør lidelse til profitt og forsterke bildet av at jøder er gjerrige og slår mynt på sine traumer.

Det er jo nettopp det troll disse turer skal få frem i lyset og avsløre, så hodet sprekker og gir læring om fortid og langt inn i fremtiden.

Mener Aas, Aandstad og kommunestyrets representanter, at læring om den ondskap som vises i dokumentaren, «LAST: Jøder», kan oppveies av en klassetur, hvor formålet i følge Aanstad, rektor på Askim ungdomsskole, primært er å ha en utjevnende funksjon?

På spørsmål fra journalisten, om hvorfor – det ikke lenger er planlagt større turer til utlandet svarer Aandstad,

Det må ses I sammenheng med kommune sammenslåingen …. endret fokus, fordi man ønsker mer tiltak via Høytorp fort i Mysen, og heller få opplæring lokalt istedenfor Polen

Da må jeg spørre Aas:

Hvorfor benyttet man ikke anledningen til å være tilstede, under nedleggelsen av snublesteinen for Indre Østfolds eneste jøde, som ble deportert med Donau?

Mer lokalt kan det ikke bli!

Ideen om et dokumentasjonssenter på Høytorp virker spennende. Et sted med fokus på Holocaust, lokal krigshistorie, hat og mobbing.

Spørsmål er, har man helt forstått hva det krever, av økonomisk, historisk kunnskap, 3D, VR, digital og audiovisuell kompetanse, for å bli et sted for den ultimate opplevelse for læring, formidling og debatt, så så det kan oppveie et besøk i nazismens «Bulls eye»

Dette leserbrevet er et tilsvar til denne artikkelen:

Ella (15): – Kjipt at kommunen ikke lengre prioriterer klasseturer til Polen