Gå til sidens hovedinnhold

Politiet: – Årets russekull er mer krevende

Artikkelen er over 6 år gammel

Høy musikk og røde, blå eller svarte bukser er et godt kjennetegn på at våren virkelig er her. Og vårtegnet blir alltid litt verre år for år, mener russeekspert Allan Sande overfør ØB.

Han er sosialantropolog og professor ved Fakultet for samfunnsvitenskap ved Universitetet i Nordland. Sande har en doktorgrad om russ og russefeiring.

– Opprinnelig er russefeiringen en enkel feiring fordi man bestod examen artium, og dermed kunne studere. I 1905 var det i Norge 2-300 personer som feiret at de hadde bestått examen artium, og kunne kalle seg russ, sier han.

110 år senere er det 50-60 000 ungdommer som kaller seg det samme, og på de over 100 årene har feiringen blitt noe helt annet enn det opprinnelige.

– Hvert kull tøyer grensene litt lenger. Russen er alltid litt verre enn russen var året før, men utviklingen gjenspeiler samfunnet generelt, forteller Sande.

Han mener russefeiringen har fellestrekk med andre fester i samfunnet, som karneval.

– Russefeiringen består av konkurranser, latterliggjøring av samfunnet og feiring. På 60- og 70-tallet var russefeiringen også en del av ungdomsopprøret mot det etablerte.

Årets kull mer krevende

– Russen har ikke blitt verre etter min mening, men det er jo variasjoner mellom kull til kull. Tilbakemeldingene fra politifolkene ute, er at årets kull er mer krevende enn tidligere, sier leder av fellesoperativ enhet i Follo politidistrikt, Olav Unnestad.

Han har vært i politiets tjeneste i 25 år, og har brukt mange mainetter på å avslutte russefester i distriktet. Unnestad sier politiet omtrent følger den samme malen for å håndtere russen år til år.

– Jeg er positive minner knyttet til russetiden, og i all hovedsak er russen en gjeng med ansvarsfulle og hyggelige personer. Så har du som alltid unntak, som skal ødelegge feiring for andre.

Ta ansvar for handlingene

Politiet får mest henvedelser om fyll, bråk og slagsmål i russetiden, forteller lederen av den fellesoperative enheten. Han oppfordrer russen til å ta ansvar for handlingene sine.

– Det skal være lov å være russ og være ung. Men husk at noen april- og maidager kan ødelegge mye for resten av livet hvis man ikke tenker seg om før man gjør ting.

Politiet opplyste senest natt til mandag at de fikk «et renn av klager på støy fra russen mange steder» i politidistriktet.

Kommentarer til denne saken