Svær og farlig veps sprer seg - nå har den kommet til Askim

Artikkelen er over 3 år gammel

Europas største stikkveps, geithamsen, er i ferd med å slo rot i Norge. Den sprer seg oppsiktsvekkende raskt, ifølge flere forskere.

DEL

Askim: En av våre lesere har fått en geithams i vepsefella si.

- Jeg fanget denne forrige uke på Ihlen i Askim. Det ble vel ikke så veldig bra bilde. Fordi denne ble fanget i en vepsefelle hvor den har ligget en stund. Etter tømming har den tørket inn, forklarer vår leser på epost til redaksjonen.

I Norge har geithamsen fram til nå vært sjelden og har vært borte fra norsk fauna i nesten 100 år. De siste årene har det vært oppdaget tilfeller av den i Sørøst-Norge, spesielt i Akershus, Buskerud, Vestfold og Østfold.

Men nå er den i ferd med å spre seg til flere landsdeler, melder NRK.

– Den har fått godt fotfeste nå. Den sprer seg nordover som aldri før. De nordligste funnene våre er ved Rena i Hedmark. Det er kun et tidsspørsmål før den når Agder, sier insektforsker Frode Ødegaard ved Norsk institutt for naturforskning.

Geithamsen trives best i varmt klima og er lite aggressiv, men på grunn av størrelsen er stikkene fra den mer smertefulle enn stikk fra mer vanlige og mindre veps.

Les også: Hva i all verden er dette store insektet?

Ødegaard beskriver fjoråret og inneværende år som et rekordår for geithamsens utbredelse i Norge, men peker samtidig på at vepsen neppe vil bli et landsdekkende fenomen fordi den trives best i et varmt klima. Han tviler derfor på at den vil komme seg lenger opp enn Trøndelag.

Zoolog og forsker ved Universitetet i Agder, Roar Solheim, ber folk om å ta et bilde eller ta vare på vepsen hvis de oppdager den. Han sier at det kan være nyttig for forskning rundt spredningen, men ber folk om å være forsiktige.

– Flere stikk av geithamsen kan være livsfarlig, selv ett stikk kan være farlig for barn, sier han til NRK.

Les også: Har du kikket bak kjøleskapet? Nå kommer disse

Artikkeltags