Gå til sidens hovedinnhold

Ingen ville grave fiber – håper nytt grep skal hjelpe

Artikkelen er over 1 år gammel

Omtrent 250 husstander venter på fiber, men da anbudet gikk ut tidligere i vinter var det ingen firmaer som ville ta på seg jobben.

Det er snakk om husstander øst i Trøgstad, i området rundt Havnås som fortsatt står uten fiber. Smaalenenes Avis skrev i fjor at Trøgstad kommune fikk 2,8 millioner kroner til fiberutbygging. Jobben ble lagt ut på anbud, men ingen firmaer leverte et tilbud som var innenfor rammene til anbudet.

– Nå deler vi fiberutbyggingen opp i flere forskjellige soner og satser på å legge ut jobben delt opp i flere mindre anbud etter påske, forklarer kommunaldirektør i Indre Østfold kommune Tron Kallum.

Traseer

For å dele opp utbyggingen i traseer som gir mening har han og driftsjef for IKT Marius Bergerud Andersen fått med seg trøgstingene Thomas Ulsletten og Thomas Orderud.

– De kjenner området bedre enn oss i kommunen. Når vi får hjalp fra dem slipper vi å sitter her på rådhuset og synse over hvilke traseer som vi bør gå for, sier Kallum.

Han kan ikke gi et eksakt tidspunkt for når de 250 husstandene vil få fiber, men sier det kan skje allerede i år.

– Det kommer nok litt an på hvor tidlig telen kommer. Vi ser at når det først er tatt en beslutning om å bygge ut graves det fort ned i bakken, sier Kallum.

Han kan heller ikke si noe om hvor mye det vil koste for de som ønsker å koble seg på fibernettet.

ADSL

Thomas Orderud sier han har ADSL hjemme med lav hastighet.

– Det tar ett til to minutter å sende ett enkelt bilde via messenger.

Som mange andre jobber også Orderud hjemmefra mens korona-viruset herjer, det er ikke så lett med såpass dårlig internett.

– Når vi får fiber vil jeg endelig få gjort jobben min hjemmefra, avslutter han.

Kommentarer til denne saken