Nå kan du sitte i bilen og nyte lokal kunst

Lydboks: Snart dukker denne lydboksen opp i Indre Østfold, drevet av solkraft kan du bare stoppe ved siden av den, åpne bilviduet og nyte musikken fra lydkunstnere fra Østfold.

Lydboks: Snart dukker denne lydboksen opp i Indre Østfold, drevet av solkraft kan du bare stoppe ved siden av den, åpne bilviduet og nyte musikken fra lydkunstnere fra Østfold. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Gjennom sommeren trenger du ikke en gang gå ut av bilen for å oppleve toner fra forskjellig lydkunstnere fra Østfold.

DEL

EIDSBERG: Prosjektet Drive in lydkunst ble startet opp for fire år siden i Råde, nå utvikler de seg stadig.

– Drive in lydkunst fungerer sånn at bilister kan stoppe ved en lydboks drevet av solceller. Det er bare å åpne vinduet og lytte til musikken som fyller bilrommet. Når du går lei kan du kjøre videre, forklarer Tulle Ruth Koefoed-Jespersen som først satt i gang prosjektet.

Mobilt fylkesgalleri

– Det er et ganske nytt konsept i området. Boksen med lyd har stått i Råde i tre år, og det siste året på ulike steder i Fredrikstad. Nå blir det satt opp i Eidberg gjennom sommeren, forteller Koefoed-Jespersen.

– Nå vil jeg få kunsten ut i distriktene, og jeg kjørte rundt i Østfold for å se etter fine plasser. Det var da jeg fant denne plassen i Eidsberg. Man kan kalle det et mobilt fylkesgalleri, legger hun til.

Lydboksen settes opp langs Rakkestadveien mellom Askim og Rakkestad. Åpningen skjer på søndag og holdes åpen torsdag til søndag frem til skolen begynner igjen.

– Jeg har snakket med dem som bor rundt der, og de syns det er helt i orden. Også Statens vegvesen har godkjent plasseringen, men det er usikkert om vi kan la boksen stå der etter at skolen begynner til høsten. Skolebussen stopper nemlig på samme sted, forklarer Koefoed-Jespersen.

Lydkunstnerne som er med på prosjektet er Søssa Jørgensen, Prunk Möbel, Jonas Qvale, Ingvild Langgård, Sigurd Gurvin and Katarina Skjønsberg og Håvard Øieroset. Åpningen er det ordfører Erik Unaas som står for og Elisabeth Thorsen kommer med kunstnerisk innslag.

Fikk kunsten ut

Det var etter at hun åpnet et galleri på gården hun bodde på i Råde at ideen dukket opp.

– Jeg åpnet et galleri hjemme på gården i Råde og tenkte at mange ville komme innom fordi det hver dag kjørte mellom 2500–3000 forbi. Men der satt vi med kaffe og kunst og ingen stakk innom, sier Koefoed-Jespersen.

– Det var da jeg kom på ideen om å bringe kunsten til bilistene. Hvis de bare kunne stoppe langs veien for å høre kunsten ville det være lettere å nå ut til folk, sier hun.

Eidsberg kommune og Østfold fylkeskommune har gitt penger til prosjektet.

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags