Fredag 24. februar er det ett år siden Russland gikk til angrep på Ukraina med regulære styrker. Dette skal markeres.

I Indre Østfold lyses mølla på Mysen og bokstavene i Guderudparken i Askim opp i de ukrainske fargene.

– Dette er en viktig påminnelse om kampen for frihet, demokrati og Europas framtid, mener Kathrine Hestø Hansen, varaordfører i Indre Østfold kommune.

Indre Østfold har tatt imot 175 flyktninger, opplyser hun.

– Da krigen oppsto for et år siden så vi stor vilje til å bidra i Indre Østfold. Mange meldte om ledige leiligheter, og mange jobbet som frivillige, blant annet med å skaffe klær og møbler. Vi tartet opp med kontaktordninger hvor norske familier ble koblet med ukrainske. Mange har på ulike måter bidratt positivt til at Indre Østfold som lokalsamfunn har klart å stå i dette, sier Hestø Hansen til Smaalenenes Avis.

På kommunens hjemmeside trekker hun frem barnehager, skoler, arbeidsgivere, helsetjeneste, lokalsamfunn og frivillige som «har lagt ned en enorm jobb med å gi ukrainske flyktninger et trygt og godt hjem i Indre Østfold. »

– Jeg er imponert over dette arbeidet, som gjøres med varme og solidaritet. Og vi er klare til å ta imot et stort antall ukrainske flyktninger også i år, fortsetter varaordføreren.

Vil bosette nye 220 flyktninger – og gjerne enda flere hvis nødvendig

I tillegg skal kommunens innbyggertorg og bibliotek delta på markeringen med litteraturutstillinger om Ukraina og konflikten, og med ukrainske forfattere.

I mars vil Festiviteten vise filmen «Gulliver er tilbake», en ukrainsk animasjonsfilm som er basert på en idé av president Zelenskyj.