Indre Østfold fengsel danser seg gjennom korona-krisen: – Dette ble et lyspunkt

ANSATTE ER MED: Mange ansatte ble med på dansevideoen Indre Østfold fengsel har lagt ut på Facebook. Bildet er et skjermdump fra videoen.

ANSATTE ER MED: Mange ansatte ble med på dansevideoen Indre Østfold fengsel har lagt ut på Facebook. Bildet er et skjermdump fra videoen. Foto:

Innsatte og ansatte opptrer i en dansevideo fra Indre Østfold fengsel. Nå er den sett tusenvis av ganger på Facebook.

DEL

Kriminalomsorgen har på sine Facebook-sider lagt ut en video hvor både innsatte og ansatte er med og danser. Det er innsatte i fengselets dansegruppe, med danser Laila Stubrud i spissen, som står bak prosjektet. Hun er størfornøyd med resultatet.

– Jeg er veldig imponert over arbeidet som de innsatte har lagt ned. De har utvist stort engasjementet og forpliktelse for prosjektet, og resultatet har jo blitt kjempebra! sier Stubrud til Smaalenenes Avis. Det har heller ikke stått på responsen.

(Saken fortsetter under bildet).

HOVEDDANSERNE: Innsatte sammen med prosjektlever og aktivitatør ved Indre Østfold fengsel, Laila Stubrud, er hoveddanserne i videoen. Bildet er et skjermdump fra videoen.

HOVEDDANSERNE: Innsatte sammen med prosjektlever og aktivitatør ved Indre Østfold fengsel, Laila Stubrud, er hoveddanserne i videoen. Bildet er et skjermdump fra videoen. Foto:

– Det har vært overveldende respons. Videoen har blitt sett tusenvis av ganger, og den har blitt delt masse. Det har vært utelukkende positive tilbakemeldinger, sier Stubrud.

19 timer etter videoen ble lagt ut har den over 13 000 visninger på Facebook.

Alle ledd er med

Stubrud innehar stillingen som aktivitør ved Indre Østfold fengsel og er en del av fritidsavdelingen. Hun startet dansegruppen som står bak videoen. Da Pitbull lanserte sangen «I believe that we can win» tenkte hun den ville være perfekt til gruppa.

– Ideen om en video utviklet seg underveis mens vi jobbet med dansen, forteller hun. De innsatte har vært involvert i prosjektet hele veien.

– Det å jobbe med et prosjekt som de har vært med på fra start til slutt det har virkelig vært en veldig positiv opplevelse for dem, og ikke minst for oss. For alle egentlig, forteller Stubrud. – Det er de innsatte som har lagt ned den harde jobben. De har jobbet i timesvis og ukesvis med prosjektet, forteller Stubrud.

LES OGSÅ: Mus hadde spist på brødene i butikken – Mattilsynet ga klar ordre

(Saken fortsetter under bildet).

I videoen er det innsatte sammen med Stubrud som er hoveddanserne, men mange ansatte har også stilt opp.

– Vi fikk med absolutt alle ledd i fengselet på videoen, forteller Stubrud. – Det at alle er samla og er en del av det syns jeg uttrykker er en fin og viktig symbolikk.

– Lyspunkt i korona-tiden

Fritidsleder ved Indre Østfold fengsel, Simen Rem, tror prosjektet var viktig i akkurat denne tiden.

– Fengselsinnsatte har vært ekstra rammet av korona-krisen. Deres straff er i utgangspunktet frihetsberøvelsen, men i denne tiden har de ikke kunnet få besøke og aktivitetstilbudet har vært dårligere, sier Rem. Han tror dette prosjektet har bidratt til en bedre hverdag.

– Dette ble et lyspunkt i korona-tiden, forteller han.

LES OGSÅ: Strenge korona-restriksjoner og massive protester preger hverdagen til Merete Karoline (22) bosatt i USA: – Det har vært et helt sykt år

(Saken fortsetter under bildet).

I FULL DRAKT: Ansatte ved helseavdelingen til fengselet stilte opp i full korona-drakt til videoen. Bildet er et skjermdump fra videoen.

I FULL DRAKT: Ansatte ved helseavdelingen til fengselet stilte opp i full korona-drakt til videoen. Bildet er et skjermdump fra videoen. Foto:

Rem forklarer hvorfor aktivitetstilbud er en viktig del av fengselets tilbud.

– I tillegg til jobb og skole, så er fritid en viktig del av livet, og derfor er det en viktig del av rehabiliteringen også. Det er viktig å utvikle de sidene ved selv, slik at når man kommer tilbake til samfunnet så har man ting man liker å drive med på fritiden og har selvtillit på det området, forteller Rem. Han skryter av Stubrud og dansegruppa.

– For å få til dette prosjektet har det vært avgjørende å ha en i avdelingen som kan danse, og det kan Laila. Vi er veldig heldig som har den kompetansen inne her, fastslår Rem.

LES OGSÅ: Espens (52) finn-annonse er sett nesten 20.000 ganger: – Jeg synes det er moro med ord

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken