Da vi stakk innom treningen for de yngste ved skihytta i Trøgstad tirsdag ettermiddag var det vel 29 barn til stede. De møtte med staver – men ikke ski; naturlig nok. Barna fra rundt 7-8-årsalder var klare for løpstrening, skileik og mye annen moro sammen.

Har det moro

To av de ivrige vi traff på treningen var straks 11 år gamle Hedvig Kaabbel Flaten og 9-åringen Henrik Fasting Risbråthe, som begge stort sett har vært på alle treningene i vinter etter at de startet i skiklubben for et års tid siden.

– Vi er veldig glade i å gå på ski, så det er litt dumt at vi ikke får gjort det. Men vi gjør mye annet artig på treningene som å løpe, drive med lavgang, skileik, og rulleski. Dessuten har vi det moro med det andre, forteller Hedvig og Henrik før de la ut på løping som oppvarming.

LES OGSÅ:

– Vi er imponerte

– Oppmøtet er imponerende. Vi har for øvrig faktisk rekruttert fem-seks nye denne vinteren, selv om vi ikke har hatt snø og skigåing som tilbud i 2020 i det hele tatt, forteller Erik Aarum og Erik Haakaas som er to av trenerne for gruppa for barn fra andre klassetrinn og oppover.

(Saken fortsetter under bildet)

De synes det er trist av barna ikke har fått gått noe særlig på ski i vinter i det hele tatt, men understreker at det å tilby er positivt treningsmiljø der mye er basert på lek og moro.

– Vinteren har vært så ille at det faktisk bare er tre av våre eldste løpere som har gått renn. Heldigvis fikk vi trent en del i det flott anlegget i Spydeberg før jul, påpeker de to Erik'ene.

Både trenerne og barna ønsker seg en mer normalt vinter neste sesong.

Har gitt opp denne vinteren

Like lett har det ikke vært for andre lokale skiklubber å holde aktiviteten i gang med en så snøfattig og mild vinter.

– Vi hadde skiføre på Kjøle Sportcenter i begynnelsen av desember, men ellers har vi ikke fått gått på ski. Den vinteren er katastrofalt dårlig. Det har vært novembervær hele vinteren. En ting er at det ikke har vært snø, men det har heller ikke vært kulde til å produsere snø. I stedet har det regnet og blåst som fy. Vi har likevel opprettholdt skitreningene fram til vinterferien. Siden det da ikke var noe snø og det også finnes andre aktiviteter i bygda, så avsluttet vi sesongen da, forteller skileder i Ørje IL, Hans Einar Sætra.

(Saken fortsetter under bildet)

– Nå har vi jo fått flott rulleskiløype her, så det gir jo flere muligheter til å holde hjulene i gang. Men det hadde vært synd om Østfold Skikrets kun ble en rulleskikrets. Vi har dog hatt dårlige vintre før, så får vi håpe denne ikke er representativ for årene som kommer, legger han til.

LES OGSÅ:

Ikke ett eneste skirenn

Denne vinteren har det ikke blitt arrangert ett eneste skirenn i Østfold Skikrets. Ikke et eneste karusellrenn en gang. Det bekymrer skikretsleder Tore Sandem.

– Jeg tror vi bare må innse at vi bor her vi gjør og at andre steder av landet har langt bedre skiforhold enn oss. Jeg skjønner jo at mange utøvere mister motet, men man skal ikke reise så langt for å få gode skiforhold. Og holder man koken til man blir junior, så er det jo mange alternative skigymnaser å velge i på snørike plasser. Samtidig har man hatt en og annen dårlig vinter her tidligere også, så det er ikke sikkert det blir sånn fremover. Vi kan jo håpe dette var et engangstilfelle, sier Askim-mannen.

(Saken fortsetter under bildet)

Han er likevel klar på at grep må tas.

– Jeg vet mange er mot det, men jeg synes det er naturlig at skikretsene i Østfold og Akershus slår seg sammen. Jeg tror det vil gi mer aktivitet. Akershus er en stor skikrets hvor det arrangeres skirenn hver helg. Med en sammenslåing ville utøverne hos oss kunne få et bedre tilbud. Det er min mening, sier Sandem.